Zračni napad

Izraelski zračni udari na Siriju "najjači od 1982."

Lovac F-16 jet pogođen je u akciji do koje je došlo nakon što je iranski dron ušao u izraelski zračni prostor, kažu Izraelci.
Vijesti / Svijet | 10. 02. 2018. u 23:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelska vojska objavila je da je nanijela veliku štetu sirijskoj protuzračnoj obrani nakon što je izraelski vojni zrakoplov srušen u akciji nad Sirijom, prenose agencije.

Naš odgovor bio je "najveći napad" te vrste protiv Sirije nakon rata s Libanonom 1982., rekao je general izraelskog zrakoplovstva Tomer Bar, prenosi BBC.

Lovac F-16 jet pogođen je u akciji do koje je došlo nakon što je iranski dron ušao u izraelski zračni prostor, kažu Izraelci.

Dva su se pilota katapultirala i preživjela pad aviona na sjeveru Izraela, piše Hina.

Izrael kaže da je odgovorio drugim valom zračnih napada na 12 sirijskih i iranskih vojnih ciljeva u Siriji.

Izraelski napadi su Siriji nisu ništa novo, ali gubitak borbenog zrakoplova predstavlja ozbiljnu eskalaciju. Vjeruje se da je to prvi put da je Izrael izgubio neku svoju letjelicu u sirijskom ratu, navodi BBC. 
 
 
Izrelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da Izrael želi mir, ali će se braniti od  Irana i dodao da je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.
 
"Ponovio sam mu da imamo obvezu i pravo braniti se od napada sa sirijskog teritorija. Dogovorili smo da ćemo nastaviti koordinirati naše vojske", izjavio je Netanyahu u televizijskom obraćanju.
 
Dodao je da je razgovarao i s američkim državnim tajnikom Rexom Tillersonom. "Izrael želi mir, ali uporno će se braniti potiv bilo kakvog napada ili pokušaja Irana da nas napada iz Sirije", rekao je Netanyahu.
 
Potporu Izraelu potvrdio je SAD rekavši da snažno podupire pravo Izraela da se obrani od prijetnji.
 
"Američko ministarstvo obrane nije sudjelovalo u ovoj vojnoj operaciji", rekao je glasnogovornik Pentagona Adrian Rankine-Galloway.
 
"Izrael je naš najbliži saveznik i snažno podupiremo njegovo pravo na obranu od prijetnji svome teritoriju i narodu", dodao je. "Dijelimo zabrinutost brojnih aktera u regiji zbog destabilizirajućih aktivnosti Irana koje prijete međunarodnom miru i sigurnosti i tražimo jaču međunarodnu reakciju na", istaknuo je glasnogovornik.

Iran je demantirao upletenost u izraelsko-sirijsko nasilje rekavši da nema dronove u Siriji niti je umiješan u ranije rušenje izraelskog borbenog zrakoplova.

"Ove optužbe cionista su tako smiješne da nećemo ni odgovoriti na njih", kazao je glasnogovornik ministarstva Bahram Hasemi nazvavši izraelske tvrdnje o iranskoj upletenosti "lažima". 

Iran u Siriji djeluje samo kao vojni savjetnik i to na zahtjev sirijske vlade, istaknuo je Hasemi i dodao da sirijska vojska ima legitimno pravo reagirati na stranu agresiju i braniti svoju zemlju.

Milicije u Siriji koje podupire Iran i koje se bore na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada demantirale su da je meta drona bio Izrael ustvrdivši da su njegov cilj bili militanti Islamske države.

"Ono što je izraelski neprijatelj rekao o dronu.... obmanjujuća je laž", navodi jedna od milicija.

Sirijska državna novinska agencija SANA izvijestila je da su sustavi protuzračne obrane "pogodili" više od jednog izraelskog zrakoplova.

Izvori u Damasku rekli su da među sirijskim snagama ima žrtava te da su do tri osobe ubijene na vojnom položaju u središnjoj pokrajini Homsu.


Libanon je osudio izraelske zračne udare u susjednoj Siriji priopćivši da će poslati Ujedinjenim narodima pritužbu protiv Izraela zbog korištenja libanonskog zračnog prostora, izvijestila je novinska agencija NNA.

"Ova agresivna politika, koju Izrael prakticira, ugrožava stabilnost u regiji", priopćilo je libanonsko ministarstvo vanjskih poslova.


Moskva je ozbiljno zabrinuta zadnjim razvojem događaja u Siriji i poziva strane da pokažu suzdržanost i izbjegnu eskalaciju stanja, objavilo je u subotu rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Pozivamo sve strane da pokažu suzdržanost i izbjegnu bilo kakve akcije koje bi mogle voditi u čak i veće komplikacije stanja", navodi u priopćenju ministarstvo.

"Neophodno je bezuvjetno poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Sirije i drugih zemalja u regiji".

 

 
Kopirati
Drag cursor here to close