Sirija

Izraelska vojska napala iranske i sirijske snage oko Damaska

Izraelska vojska je priopćila da je napala snage "iranskih Qudsa" i upozorila sirijsku vojsku da ne pokušava spriječiti napad.
Vijesti / Svijet | 21. 01. 2019. u 08:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijski sustavi protuzračne obrane djelovali su protekle noći gađajući izraelske projektile na nebu iznad Damaska, potvrdila je sirijska državna tiskovna agencija SANA.

Izraelska vojska je priopćila da je napala snage "iranskih Qudsa" i upozorila sirijsku vojsku da ne pokušava spriječiti napad.

Vojni izvor koji je navela SANA, rekao je da je sirijska protuzračna obrana presrela većinu izraelskih raketa prije nego što su pogodili ciljeve. Izvor je dodao da je Izrael lansirao vođene rakete sa zemlje i iz zraka u nekoliko navrata.

Svjedoci na terenu javili su o eksplozijama iznad čitavog Damaska. Slike objavljene na društvenim medijima pokazuju bljeskove na noćnom nebu projektila koji su očito uništeni tijekom leta.

Izvješća na društvenim medijima sugeriraju kako je Izrael izveo nekoliko serija raketnih napada.

Napadi su se navodno nastavili duboko u noć i zaustavili se oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu.

SANA je, pozivajući se na svog dopisnika, izvijestila kako su rakete letjele iznad libanonskog teritorija i Galileje Panhandle, najsjevernijeg dijela Izraela, koji graniči s Libanom.

Ranije tijekom nedjelje, sirijska zračna obrana djelovala je prilikom još jednog izraelskog zračnog napada. Prema priopćenju ruskog ministarstva obrane, četiri izraelska F-16 lansirala su vođene rakete na teritoriju Sirije. Presreli su sedam raketa, bez prijavljene šteta na terenu.

Izraelska vojska je u ovim napadima ubila četiri sirijska vojnika i ranili šest drugih, a "djelomično oštetila infrastrukturu međunarodne zračne luke u Damasku", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Izrael kaže kako su njegovi napadi usmjereni na iranske snage stacionirane u Siriji, te je upozorio Damask da ne uzvraća. Sirijski državni mediji potvrdili su kako je sirijski zračni obrambeni sustav u posljednjih 48 sati odbio dva vala napada.

Kopirati
Drag cursor here to close