Amerika dodatno izolirana

Izrael se nadao, Amerika ispunila želju: Uložen veto na rezoluciju UN-a o Jeruzalemu

Sjedinjene Države u ponedjeljak su se dodatno izolirale nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem
Vijesti / Svijet | 18. 12. 2017. u 20:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrael je priopćio kako vjeruje da će njegov dugogodišnji saveznik Sjedinjene Države uložiti veto u Vijeću sigurnosti UN-a u ponedjeljak u glasovanju o rezoluciji koja poziva američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče svoju odluku da prizna Jeruzalem kao izraelsku prijestonicu.

U tekstu na jednoj stranici koji je načinio Egipat izražava se "duboko žaljenje zbog nedavnih odluka po pitanju statusa Jeruzalema", iako se ne spominju konkretno ni Sjedinjene Države ni Trump. Diplomati trvrde da rezolucija ima široku podršku u 15-članom vijeću i da bi, iako je malo vjerovatno da će biti usvojena, glasovanje dodatno izoliralo Trumpa po tom pitanju.

''Vjerujem da će biti uložen veto na rezoluciju'', izjavio je novinarima Danny Danon, izraelski veleposlanik u Ujedinjenim narodima, uoči glasovanja koje će se održati kasnije tijekom dana po lokalnom vremenu.

''Pozivamo sve strane da dođu na pregovore, to je jedini put da se krene naprijed. Ne da se o tome razgovara u Vijeću sigurnosti ili u Generalnoj skupštini, to je gubljenje vremena. Jedini put naprijed su direktni pregovori'', kazao je Danon.

I Britanija i Francuska su priopćile da će glasovati u korist rezolucije "u skladu s ranijim rezolucijama Vijeća sigurnosti", kako je novinarima izjavio britanski veleposlaniku u UN-u Matthew Rycroft.

Prije glasovanja je UN-ov bliskoistočni mirovni posrednik Nikolaj Mladenov izvjestio vijeće o provedbi rezolucije iz prosinca 2016. koja poziva na okončanje gradnje židovskih naselja. Kazao je da Izrael do sada "nije poduzeo takve mjere".

Umeđuvremeno SAD je glasovao protiv rezolucije.

 Sjedinjene Države u ponedjeljak su se dodatno izolirale nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao izraelsku prijestonicu kada su blokirale poziv Vijeća sigurnosti UN-a da se to priznanje povuče.

''Ono čemu smo svjedočili u Vijeću sigurnosti je uvreda. To neće biti zaboravljeno'', izjavila je američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley nakon glasovanja, dodajući da je to prvi veto koji su uložile Sjedinjene Države u više od šest godina.

''Činjenica da je ovaj veto uložen radi obrane američkog suvereniteta i obrane američke uloge u bliskoistočnom mirovnom procesu nije razlog uznemirenja za nas, to bi trebalo predstavljati uznemirenje za ostatak Vijeća sigurnosti'', kazala je Haley.

Rezolucija koja poziva na ukidanje gradnje naselja usvojena je s 14 glasova za i uz suzdržanost administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame, koja je usprkosila žestokom pritisku Izraela i Trumpa, koji je tada bio izabrani predsjednik, da Washington uloži veto.

Nacrt rezolucije UN-a potvrđuje da "svaka akcija i odluka koja ima za cilj izmjeniti karakter, status ili demogreafski sastav Svetog grada Jeruzalema nema nikakvih zakonskih posljedica, ništavna je i nevažeća i mora se povući kako bi ispoštovala relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti", prenosi Reuters.


Izrael smatra Jeruzalem svojom vječnom i nedjeljivom prijestonicom i želi da sva veleposlanstva  budu smještena u njemu. Palestinci žele da prijestonica njihove buduće države bude smještena u istočnom sektoru grada, koji je Izrael osvojio u ratu iz 1967. i anektirao ga, u potezu koji nikada nije priznala međunarodna zajednica, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close