Nastavak krize

Izostao dogovor Beograda i Prištine o sjeveru Kosova

Informacije iz Bruxellesa koje prenose beogradski i prištinski mediji različite su jer glavni pregovarač iz Prištine Besnik Bislimi tvrdi da je na sastanku postignut načelni dogovor te da se čeka pristanak Beograda.
Vijesti / Svijet | 30. 09. 2021. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pregovarači u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine nisu u srijedu u Bruxellesu uspjeli postići dogovor o rješenju krize na sjeveru Kosova, a diplomatski izvori tvrde da je ostvaren napredak, ali ne i cilj.

Krizu je prouzročila primjena uredbe prištinskih vlasti o privremenim registarskim tablicama za vozila koja dolaze iz Srbije, prenosi Hina. 

Različite informacije

Vijest o napretku objavio je američki veleposlanik u Srbiji, ocijenivši da je sada vrijeme da se postigne cilj.

"Ovaj posao nije završen, ali je postignut dobar napredak. Stranke moraju biti fleksibilne i nastaviti raditi kako bi to dovele do cilja. Sada je vrijeme", objavio je američki veleposlanik Antony Godfrey na Twitteru.

Informacije iz Bruxellesa koje prenose beogradski i prištinski mediji različite su jer glavni pregovarač iz Prištine Besnik Bislimi tvrdi da je na sastanku postignut načelni dogovor te da se čeka pristanak Beograda.

Nema potvrde

Glavni pregovarač iz Beograda Petar Petković nije davao izjave za medije, a iz beogradskog izaslanstva nisu mogli potvrditi hoće li razgovori u Bruxellesu biti nastavljeni i u četvrtak.

Prethodno je iz beogradskog izaslanstva agenciji Tanjug rečeno da nikakav dogovor s prištinskom stranom tijekom današnjih razgovora nije postignut.

Bislimi je poslije sastanka s posebnim predstavnikom EU-a Miroslavom Lajčakom rekao novinarima da neće biti trilateralnog sastanka s Beogradom, ali da je dogovoren nacrt od tri prijedloga koji predviđaju povlačenje specijalnih jedinica, raspoređivanje jedinica KFOR-a i uklanjanje barikada na administrativnim prijelazima.

On tvrdi kako je postignut nacrt prijedloga za "deeskalaciju situacije na sjeveru KiM" i da se čeka odobrenje Beograda.

Privremeno rješenje

Prema tom sporazumu, kako je rekao, KFOR će u subotu biti raspoređen na prijelazima Jarinje i Brnjak, a zatim bi uslijedilo povlačenje kosovske policije, kao i uklanjanje barikada na prijelazima.

Sporazum predviđa i da od ponedjeljka Beograd i Priština koriste naljepnice umjesto da mijenjaju registarske tablice, što je, po njegovim riječima, privremeno rješenje jer treba biti formirana radna skupina koja će usuglasiti trajno rješenje za slobodu kretanja vozila u oba smjera.

Bislimi je rekao da je tijekom dana bilo više sastanaka s Lajčakom, te da je on posredovao između dviju strana.

"Naš cilj je bio jasan, da postignemo deeskalaciju i održimo reciprocitet s registarskim tablicama", rekao je prištinski pregovarač.

Kopirati
Drag cursor here to close