Volodimir Zelenskij

Izlazne ankete: Stranka ukrajinskog predsjednika pobijedila na izborima

Prema anketama objavljenim nakon zatvaranja biračkih mjesta, pet stranaka će imati zastupnike u parlamentu, odnosno u Verhovnoj radi.
Vijesti / Svijet | 22. 07. 2019. u 08:05 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ostvarila je pobjedu na održanim parlamentarnim izborima u toj zemlji, pokazuju izlazne ankete, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema anketama objavljenim nakon zatvaranja biračkih mjesta, pet stranaka će imati zastupnike u parlamentu, odnosno u Verhovnoj radi.

Stranka ukrajinskog predsjednika Sluga naroda trebala bi osvojiti između 42,7 i 44,4 posto glasova. Na drugom mjestu je Opoziciona platforma - za život sa između 11,5 i 12,5 posto glasova, dok je na trećem stranka Evropska solidarnost bivšeg ukrajinskog predsjednika Petra Poroshenka sa 8,5 do 8,9 posto glasova.

Foto: Anadolija / Izlazne ankete: Stranka ukrajinskog predsjednika pobijedila na izborima

Stranka bivše premijerke Julije Timoshenko osvojila je između 7,7 i 8,5 posto glasova, dok je stranka pop pjevača Svytoslava Vakarchuka Glas naroda na petom mjestu sa 6,5 posto glasova.

Zelenskij, koji je u ožujku preuzeo funkciju predsjednika Ukrajine, raspisao je prijevremene izbore jer su većinu parlamenta činili njegovi protivnici, ograničavajući mu kapacitete za provođenje reformi.

Od 424 mandata, koliko su građani birali na izborima u nedjelju, 225 mjesta bira se po proporcionalnom, a 199 po većinskom sistemu.

Kopirati
Drag cursor here to close