89 za

Izglasano raspuštanje šestog saziva Skupštine Kosova

Za raspuštanje aktualnog saziva Skupštine glasalo je 89 od 105 prisutnih zastupnika.
Vijesti / Svijet | 22. 08. 2019. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AA / Izglasano raspuštanje šestog saziva Skupštine Kosova

Skupština Kosova je u četvrtak dvotrećinskom većinom glasova zastupnika raspuštena, čime je otvoren put za raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, a nakon ostavke premijera Ramusha Haradinaja, javlja Anadolu Agency (AA).

Prijedlog

Za raspuštanje aktualnog saziva Skupštine glasalo je 89 od 105 prisutnih zastupnika. Jedan zastupnik je glasao protiv, a dva su bila uzdržana. Za raspuštanje Skupštine, prema Ustavu Kosova, potrebna je dvotrećinska većina ili 80 glasova, od ukupno 120 zastupnika.

Zahtjev grupe zastupnika da se na dnevnom redu sjednice nađe raspuštanje šestog saziva Skupštine Kosova pročitao je Memli Krasniqi, šef poslaničke grupe vladajuće Demokratske partije Kosova.

''U skladu sa članom 82, stav 1, točka 2 Ustava Republike Kosovo, predlažemo da se na ovoj sjednici razmotri prijedlog za raspuštanje šestog saziva Skupštine Kosova. Ovaj prijedlog je u skladu sa stavovima svih parlamentarnih grupa iznijetih na sastanku Predsjedništva, sa šefovima parlamentarnih grupa, koji je inicirao predsjednik Skupštine Kadri Veseli“, rekao je Krasniqi.

Demokratska partija Kosova je potom predložila da se na glasanje ide bez debate. To su, osim Demokratskog saveza Kosova, podržale sve druge stranke.

Ahmet Isufi, šef zastupničke grupe Alijanse za budućnost Kosova, kazao je da je ovaj saziv pričao dvije godine i da je sada vrijeme da se ide na izbore.

I poslanička grupa Socijaldemokartske partije složila se da se treba što prije raspustiti Skupština i da nije potrebna neka šira debata.

Inicijativa Socijaldemokrata (Nisma) i poslanici nesrpskih manjinskih partija, također su se izjasnili da se na glasanje ide bez debate.

Sjednici nisu nazočili poslanici Srpske liste.

Negativan učinak

Šef poslaničke grupe najveće opozicijske stranke, Demokratskog saveza Kosova, Avdullah Hoti je podsjetio na negativan učinak vladajuće koalicije.

''Kao opozicija suočili smo se sa koalicijom od 24 stranke, ali koja predstavlja samo jednu trećinu biračkog tijela, koaliciju bez legitimiteta, neprofesionalnu, ad-hoc odlučivanje zasnovano na političkim interesima i interesnim grupama. Kao rezultat toga, samo 30 posto zakonodavne agende je ispunjeno, a to zbog spremnosti opozicije da podrži određene specifične zakone'', kazao je Hoti.

Nakon raspuštanja Skupstine, predsjednik Kosova treba raspisati izbore najranije za 30, a najkasnije za 45 dana.

Prije raspuštanja, zastupnici su prema ranije postignutom dogovoru izglasali Nacrt zakona o ratifikaciji financijskog Sporazuma IPA 2018 između Kosova i Europske unije. Za taj zakon glasali su svi prisutni zastupnici, njih 103.

Premijer Haradinaj je 19. srpnja podnio ostavku nakon što je dobio poziv na razgovor u svojstvu osumnjičenog od Specijalnog suda za Kosovo.

Kopirati
Drag cursor here to close