Jačanje desnice

Izbori u Češkoj rezultirali jačanjem radikalne desnice

Radikalna desnica SPD osvojila je 22 zastupnička mjesta u parlamentu, što je pokazatelj da je na češku političku pozornicu stupila antimuslimanska i ksenofobna politička opcija.
Vijesti / Svijet | 25. 10. 2017. u 13:23 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bljesak.info / Predizborni plakat na ulicama Praga

Parlamentarni izbori održani proteklog vikenda u Češkoj potvrdili su da je val jačanja radikalne desnice zahvatio i taj dio Europe jer je euroskeptična i antiislamska Stranka slobode i direktne demokracije (SPD) postala treća najjača politička opcija u parlamentu te zemlje.

Populistički pokret Savez nezadovoljnih građana (ANO) češkog milijardera porijeklom iz Slovačke Andreja Babisa pobijedio je na parlamentarnim izborima u Češkoj na kojima su veliki poraz pretrpjele tradicionalne češke političke opcije.

Profesor sa Univerziteta ELTE Andor Meszaros za Anadoliju je kazao da je poraz tradicionalnih čeških stranaka i relativni uspjeh radikalne desnice na političkoj sceni glavna karakteristika proteklih izbora.

Kao koalicijski partner Socijaldemokratske partije, Babis je u protekle četiri godine obnašao dužnost ministra financija te zemlje, a Meszaros smatra da tajna uspjeha pokreta ANO leži u tome što je Babis uspio uvjeriti biračko tijelo da je zaslužan za pozitivne trendove češke ekonomije, a da su socijaldemokrate u vladi odgovorne za sve loše stvari.

''Jasno je da je Babisev ANO pobjednik izbora, ali teško je reći tko je najveći gubitnik. Socijaldemokratska partija je pala ispod deset posto glasova i doživjela najveći poraz od neovisnosti zemlje. Međutim, isti fijasko doživjele su i druge tradicionalne češke stranke'', kazao je Meszaros.

Babisa zbog oligarhijske pozadine nerijetko nazivaju češkim Donaldom Trumpom, međutim njegov pokret ANO sa osvojenih 30 posto glasova neće moći samostalno sastaviti vladu, a većina čeških stranaka već se izjasnila da ne žele s njim u koaliciju, jer se protiv njega vodi niz istraga o gospodarskom kriminalu.

''Pregovori o koaliranju bi trebali biti okončani do 20. studenog. Skoro je izvjesno da socijaldemokrate više neće u koaliciju s Bakisem, tako da mu preostaje da pokuša vladu formirati s Partijom civilne demokracije (ODS) ili da formira manjinsku vladu, što je više vjerohatno“, kazao je Meszaros.

Iako je radikalna desnica SPD-a očekivala i znatno bolji rezultat, osvojenih 11 posto glasova, odnosno 22 zastupnička mjesta u parlamentu, pokazatelj su da je i na češku političku pozornicu stupila antimuslimanska i ksenofobna politička opcija.

''Veoma je mala vjerojatnost da će SPD ući u koaliciju s pokretom ANO, ali posve je jasno da populistička retorika daje rezultat i u Češkoj'', kazao je Meszaros.

Babis se otvoreno protivi mnogim politikama Europske unije i jačanju ovlasti Brisela, a očekuje se da njegova vlada Češku dodatno približi susjednoj Mađarskoj i Poljskoj.

''Mislim da će vanjsku politiku Češke činiti smjernice Višegradske skupine'', zaključio je Meszaros.

Kopirati
Drag cursor here to close