Parlamentarni izbori

Otvorena biračka mjesta na Kosovu

Pravo glasa ima 1.937.869 glasača, odnosno 111.733 glasača više u odnosu na lokalne izbore 2017. CIK Kosova je odlučila da 35.087 građana van Kosova ima pravo glasa.
Vijesti / Svijet | 06. 10. 2019. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Kosovu se održavaju parlamentarni izbori. Glasanje je počelo u 7 sati, a građani će se moći izjasniti na 2.547 glasačkih mjesta, što je za 42 glasačka mjesta više u odnosu na prethodne izbore.

Pravo glasa ima 1.937.869 glasača, odnosno 111.733 glasača više u odnosu na lokalne izbore 2017. CIK Kosova je odlučila da 35.087 građana van Kosova ima pravo glasa. Sudjeluje 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisan kandidat iz redova bošnjačke zajednice. Za premijera Kosova šest kandidatura, pet iz albanske i jedan iz srpske zajednice. Za 120 mjesta zastupnika u Skupštini Kosova natječe se 1.067 kandidata.

Predsjednik Srpske liste glasovao je nešto prije osam sati na jednom od biračkih mjesta u Tehničkoj školi u Sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, javlja KoSSev.

Uz njega su glasovali i pojedini zastupnički kandidati Srpske liste – Igor Simić, Jasmina Dedić, Miljana Nikolić i Verica Ćeranić, ali i predsjednik privremenog organa općine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, kao i više desetina građana.

Prema ocjenama analitičara i promatrača predizborna kampanja je prošla u redu i miru, u korektnoj atmosferi u kojoj je bilo manje verbalnih napada i uvreda u odnosu na prethodne izbore iz 2017. godine, prenosi N1.

I sa sigurnosnog stanovišta nije bilo nekih značajnijih incidenata osim pokušaja pritisaka i zastrašivanja kojima su bili izloženi u prvom redu kosovski Srbi na sjeveru, ali i drugim dijelovima Kosova.

Tijekom kampanje bilo je mnogo nerealnih obećanja dok su dominirala pitanja vezana za dijalog Kosova i Srbije i ukidanje takse, kao i socijalna pitanja, ekonomski razvoj, obrazovanje i zdravstvo.

Europska unija (EU) pozvala je da se izborni proces na Kosovu odvija na miran, transparentan i inkluzivan način, u skladu s međunarodnim standardima i vladavinom zakona. Izbore na Kosovu promatrat će 34.558 akreditiranih promatrača.

Kopirati
Drag cursor here to close