Izlazne ankete

Izbori na Kosovu: Vodi Samoodređenje Albina Kurtija

Pravo glasa imalo je oko 1,9 milijuna birača u svih 38 kosovskih općina, a za 120 zastupničkih mandata natjecalo se 1.067 kandidata iz 25 stranaka i koalicija.
Vijesti / Svijet | 06. 10. 2019. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Birališta na Kosovu zatvorena su u nedjelju navečer u 19:00 sati, Središnje izborno povjerenstvo (CIK) objavilo je preliminarne podatke o izlaznosti od 44 posto, dok prve izlazne ankete pokazuju prednost pokreta Samoodređenje Albina Kurtija s procjenjenih 28 do 30 posto osvojenih glasova.

Slijede Demokratski savez Kosova Ise Mustafe s 27 do 30 posto, Demokratska partija Kosova Hashima Thacija i Kadrija Veselija s 22 posto, te koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Ramusha Haradinaja i Agima Cekua s 10 do 12 posto.

Pravo glasa imalo je oko 1,9 milijuna birača u svih 38 kosovskih općina, a za 120 zastupničkih mandata natjecalo se 1.067 kandidata iz 25 stranaka i koalicija. Kosovske izbore promatrala je EU sa stotinjak dužnosnika te predstavnici više od 40 nevladinih organizacija i udruga, javlja Hina.

Najveća izlaznost zabilježena je u Obiliću - oko 60 posto, Zubinom Potoku na sjeveru Kosova - 57 posto, te u Prištini - 56 posto.

U sjevernoj Mitrovici, većinski naseljenoj Srbima, na glasovanje je izašlo 45 odsto upisanih u birački popis, a u većinski albanskoj južnoj Mitrovici 42 posto. Goran Rakić, predsjednik Srpske liste koju podupire službeni Beograd, ocijenio je da su "ovi izbori odlučujući za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", a uvjeren je da će Srpskoj listi pripasti svih 10 mandata u Skupštini Kosova, zajamčenih srpskoj zajednici.

Prijevremene parlamentarne izbore na Kosovu raspisao je predsjednik Kosova Thaci, nakon što je šesti saziv Skupštine Kosova raspušten u kolovozu, čime je otvoren put za raspisivanje izbora. Do ovakve političke situacije na Kosovu došlo je nakon što je premijer Haradinaj 19. srpnja podnio ostavku zbog poziva na razgovor u Specijalnom sudu u Den Haagu, javila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close