Želi prekid prakse

Ivanka Trump od oca traži da ne razdvaja imigrantske obitelji

Sjedinjene Američke Države objavile su u utorak da se povlače iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, izvijestila je američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley
Vijesti / Svijet | 20. 06. 2018. u 19:35 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Donald Trump više nije moralni vođa planeta i više ne može govoriti u ime slobodnog svijeta, ocijenio je u srijedu glavni tajnik Vijeća Europe reagirajući na odvajanje djece migranata od njihovih obitelji, slike koje su šokirale britansku premijerku Theresu May i potaknule kćer američkog predsjednika Ivanku Trump da od njega zatraži prekid te prakse.

"Ono što se događa na američko-meksičkoj granici, gdje odvajaju djecu od roditelja znak je da on više nije moralni vođa svoje zemlje ili planeta", rekao je Thorbjorn Jagland na norveškom kanalu TV2 tijekom puta u Moskvi, piše Hina.

"Sve što čini isključuje ulogu koju su imali prethodni predsjednici", dodao je. "On više ne može govoriti u ime onoga što nazivamo slobodnim svijetom".

Odvajanje djece od roditelja koji su bez dokumenata, od kojih mnogi bježe od nasilja u središnjoj Americi, izazvalo je skandal u Sjedinjenim Državama i pokrenulo lavinu kritika na račun Donalda Trumpa.

O američkom povlačenju iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, Jagland je rekao da "to nije bilo neočekivano".

"To je samo dodatni primjer koji pokazuje da on ne želi međunarodne sporazume ni međunarodne organizacije koji se temelje na suradnji", objasnio je .

Sjedinjene Američke Države objavile su u utorak da se povlače iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, izvijestila je američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley, ističući da je riječ o "licemjernom tijelu koje služi samo sebi" koje je pristrano protiv Izraela.

Britanska premijerka šokirana slikama odvojene djece

Britanska premijerka Theresa May je u srijedu ocijenila "duboko šokantnim" snimke djece migranata koje odvajaju od roditelja na temelju američke migracijske politike.

"Snimke djece koju drže u nečem sličnom kavezima su duboko šokantne. To je pogreška, ne slažemo se s tim, to nije britanski pristup", izjavila je zastupnicima konzervativna čelnica koja će sredinom srpnja u Velikoj Britaniji primiti američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Kada se ne slažemo sa Sjedinjenim Državama, mi im to kažemo", dodala je i rekla da će o tom pitanju razgovarati s američkim predsjednikom.

Ivanka Trump od oca zatražila da prekine razdvajanje imigrantskih obitelji

Ivanka Trump, kći i savjetnica američkog predsjednika je navodno nagovarala oca da prekine odvajanje djece od roditelja na granici, prema neizravnom svjedočenju, ali ona nije javno kritizirala taj postupak.

Predsjednik je spomenuo da ga je njegova kći Ivanka potaknula da prekine te postupke i rekao je da je priznao da se to mora zaustaviti i da su to bolni prizori te da traži zakonsko rješenje, povjerio je Carlos Curbelo, republikanski predsjednik Floride nakon sastanka zastupnika te stranke u Zastupničkom domu i Donalda Trumpa, prenosi tv-kanal CNN.

"Njegova kći je za te snimke rekla da postoje brojni razlozi da se to prekine", rekao je Chris Collins, republikanski zastupnik New Yorka koji je također bio na tom sastanku.

Ivanka Trump nije javno reagirala na sporno razdvajanje djece i roditelja.

Dopisnica New York Timesa iz Bijele kuće je na Twitteru izvijestila o razgovoru kojem nije izravno nazočila. Ona je navodno došla ocu i rekla "Tata što ćemo u vezi toga učiniti?", a Trump je odgovorio da je to "teško pitanje" i prešao na drugu temu, napisala je Maggie Haberman.

U ime "nulte tolerancije" za ilegalnu imigraciju koju je odredila Trumpova administracija početkom svibnja, više od 2300 djece i mladih migranata je odvojeno od obitelji (između 5. svibnja i 9. lipnja).

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u srijedu da će uskoro potpisati izvršnu uredbu koja će omogućiti da se obitelji migranata koji su ilegalno prešli meksičko-američku granicu više ne razdvaja, nakon vala nezadovoljstva zbog razdvajanja obitelji i pritiska pod kojim se našla njegova administracija.

Otkad je početkom svibnja obznanio “nultu toleranciju” vlade na ilegalnu imigraciju, više od 2.300 djece i mladih migranata odvojeno je od svojih obitelji nakon njihova uhićenja na granici. Većina njih bježi pred sukobima u Srednjoj Americi.

“Želimo da obitelji budu zajedno”, rekao je Trump u Bijeloj kući. “Uskoro ću potpisati nešto”, dodao je, rekavši da se nada da će se nakon toga donijeti zakon.

Kopirati
Drag cursor here to close