Sablazno prazno

Italija stavlja u karantenu Lombardiju, Veneciju i još nekoliko dijelova zemlje

Ulasci i izlasci s tih područja bit će strogo ograničeni tijekom karantene koja ostaje na snazi do 3. travnja, navodi se u prijedlogu vladine uredbe koji prenose mediji, uključujući agenciju Ansu te dnevnike Corriere della Sera i La Repubblica.
Vijesti / Svijet | 08. 03. 2020. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Italija "u idućim satima" uvodi karantenu za čitavu Lombardiju, pa tako i za gospodarsko središte zemlje Milano te za pokrajinu Veneto, sjever Emilije-Romagne i istok Pijemonta, pišu u subotu talijanski mediji.

Foto:AFP / Italija "u idućim satima" uvodi karantenu

Ulasci i izlasci s tih područja bit će strogo ograničeni tijekom karantene koja ostaje na snazi do 3. travnja, navodi se u prijedlogu vladine uredbe koji prenose mediji, uključujući agenciju Ansu te dnevnike Corriere della Sera i La Repubblica.

Svi muzeji, teretane, kulturne ustanove, skijališta i bazeni bit će zatvoreni, piše u nacrtu uredbe koju bi vlada trebala donijeti kasno u subotu, a na snagu stupiti u nedjelju.

Dosad su u karanteni bila samo ograničena područja na sjeveru Italije poznata kao 'crvene zone'.

Foto:AP / Ulasci i izlasci bit će strogo ograničeni tijekom karantene

Prekinut će se godišnji odmori za sve zdravstvene radnike, otkazati vjenčanja, pogrebi i sportski događaji te se uvesti rad od kuće gdje god je to moguće, piše u nacrtu.

Vlada je ranije u subotu odlučila zaposliti 20.000 medicinskih radnika u bolnicama kako bi suzbila epidemiju koronavirusa u kojoj je zaraženo gotovo 6000 i umrlo 233 ljudi, po čemu je Italija najteže pogođena europska zemlja.

Foto:Reuters / Svi muzeji, teretane, kulturne ustanove bit će zatvoreni

Odluka treba omogućiti povećanje broja kreveta na odjelima intenzivne njege s 5000 na 7500, što je povećanje od 50 posto te udvostručiti broj mjesta na odjelima za plućne i zarazne bolesti.

U najteže pogođenoj pokrajini "Lombardiji (3420 zaraženih) stanje u bolnicama je napeto", priznao je u subotu navečer čelnik civilne zaštite Angelo Borrelli. "Očekujemo da će od nas zatražiti prijevoz pacijenata na odjele intenzivne skrbi u drugim pokrajinama".

Među 20.000 medicinskih radnika predviđa se 5000 liječnika specijalista, 10.000 medicinskih sestara i 5000 bolničara. Vladina odluka uključuje mogućnost zapošljavanja umirovljenih liječnika.

Foto:Getty / Dosad su u karanteni bila samo ograničena područja

Za ovu mjeru trebat će milijarda eura od 7,5 milijarda koje je Rim u četvrtak odobrio po hitnom postupku za borbu s virusom. Europska komisija je u subotu u Rimu istaknula da se ti izvanredni rashodi neće računati kod procjene deficita zemlje.

Odlukom se predviđa i mogućnost rekvizicije hotela radi smještaja ljudi u karantenu te pomoć i financijska sredstva u iznosu od 50 milijuna eura za tvrtke koje proizvode zaštitne maske i druge proizvode za suzbijanje epidemije.

Uz zdravstveni sektor, vlada je donijela uredbe i za pravosuđe: do 31. svibnja sudovi će moći održavati rasprave zatvorene za javnost. Usto preporuča primjenu videokonferencija.

Foto:Reuters / Za ovu mjeru trebat će milijarda eura od 7,5 milijarda

Italija je s 233 umrla na drugom mjestu iza Kine po broju smrtnih ishoda i treća po broju oboljelih, iza Kine i Južne Koreje.

Zbog ovakvih podataka strani turisti su uglavnom pobjegli iz zemlje. "Stanje u Rimu je doista katastrofalno, mislim da su mediji pretjerali" u izvještavanju o bolesti, rekla je za AFPTV mlada turistička vodičica blizu Koloseja, Francesca Sposito. Talijanska prijestolnica, inače krcata turistima, ovih je dana sablasno prazna.

Foto:Bloomberg / Zbog ovakvih podataka strani turisti su uglavnom pobjegli iz zemlje

"Vidimo da nema nikog ni u jednoj turističkoj znamenitosti u gradu", potvrdio je Pierrick, 67-godišnji francuski umirovljenik, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close