Koronavirus

Italija: Potpuni raspad sustava

Radikalne mjere koje su u Italiji uvedene kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, a koje pogađaju više od 16 milijuna ljudi, izazvale su potpuni kaos u toj zemlji.
Vijesti / Svijet | 08. 03. 2020. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radikalne mjere koje su u Italiji uvedene kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, a koje pogađaju više od 16 milijuna ljudi, izazvale su potpuni kaos u toj zemlji.

Mnogi Talijani koji su na vrijeme doznali za mogućnost zatvaranja pokrajinskih granica otišle su na (zasad nezaraženi) jug zemlje, prenosi Jutarnji list.

Talijanska vlada mjere izolacije uvela je nakon što je broj oboljelih i mrtvih počeo rapidno rasti. Najviše je pogođena regija Lombardija koja, zajedno s Milanom i 14 provincija, doživljava neviđenu situaciju.

Broj preminulih od koronavirusa u Italiji porastao je sa 233 na 366 osoba. To je i najveći rast preminulih u 24 sata od početka epidemije. Broj slučajeva zaraze narastao je na 7375.

Tisuće ljudi u Lombardiji pokušava se domoći vlakova ili u osobnim automobilima napustiti regiju. Talijanska vlada promptno je reagirala, u nedjelju ujutro deseci policajaca i zdravstvenih djelatnika dočekivali su na željezničkoj stanici u Salernu vlakove i provjeravali putnike.

Svi iz Lombardije evidentirani su te im je naređena samoizolacija.

Kako piše Guardian, to je posljedica 'curenja' informacije da će Lombardija biti izolirana, što je dovelo do panike.

Situaciju dodatno pogoršava činjenica da je ovakva nagla migracija stanovništva samo dodatna opasnost, te je potpuna suprotnost od onog što su vlasti htjele postići izolacijom Lombardije.

Sjeverne talijanske regije Lombardija, Emilia-Romagna i Veneto žarišta su epidemije u Italiji, tamo je 85 posto od svih potvrđena slučaja u zemlji, te 92 posto preminulih.

Michele Emiliano, čelnik Puglie, potpisao je dekret kojim se svi koji dolaze sa sjevera Italije obvezuju na karantenu.

''Izađite iz vlakova, vratite se automobilima, ne uzimajte zrakoplove prema Bariju i Brindisiju!  Ne donosite epidemiju iz Lombardije, Veneta i Emilia-Romagne u vašu Pugliu. Unijet ćete virus u pluća svoje braće i sestara, djedova, ujaka, rođaka, roditelja...'', napisao je na Facebooku.

Situacija se u Italiji mijenja iz sata u sat. Zrakoplovi još uvijek lete, no uskoro bi trebale biti uvedene kontrolne točke na svim autocestama, željeznici i zračnim lukama.

Kopirati
Drag cursor here to close