Oštrenje zubi

Istok protiv Zapada. I obrnuto

Zapadne zemlje svojim izjavama nisu u stanju zastupati stavove cijele međunarodne zajednice, smatra Peking.
Vijesti / Svijet | 23. 03. 2021. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineske vlasti poručile su SAD kako ih nije briga za sankcije koje nameću Pekingu jer Kina ima više nego duplo stanovnika od Amerike i EU zajedno.

Portal Geopolitika prenosi podatak Ministarstva vanjskih poslova Kine da stanovništvo SAD, Velike Britanije, Kanade i EU čini oko 11 posto ukupnog broja ljudi na Zemlji, a stanovnici Kine predstavljaju jednu petinu, piše Srna.

Stoga, zapadne zemlje svojim izjavama nisu u stanju zastupati stavove cijele međunarodne zajednice, smatra Peking.

Ono što zabrinjava više od samih sankcija Amerike i zapadnih saveznika jeste sve oštrija međusobna politička retorika na relaciji Zapad sa jedne i Kina i Rusija s druge strane.

Nakon što je EU uvela sankcije protiv 11 pojedinaca i četiri kompanije zbog, tvrde u Bruxellesu, "sustavnog kršenja ljudskih prava i ugnjetavanja određenih naroda koji žive na teritoriji Kine", Peking je odgovorio istom mjerom, uvodeći sankcije protiv pojedinih osoba i organizacija u EU.

Međutim, te međusobne sankcije, koje su u svojoj suštini beznačajne i simbolične, nisu ono najvažnije u spirali razdora na liniji Zapad-Istok.

"Kako se može surađivati i trgovati s nekim koga stalno optužuješ za ubistva i genocid? S druge strane, trgovinski rat samo je korak do onog pravog - oružanog sukoba, i o tome svjedoči povijest", navodi portal.

Kopirati
Drag cursor here to close