Sve po planu

Isporuka ruskog sustava S-400 Turskoj počinje u lipnju

Prve isporuke sustava S-400 stići će u lipnju u bit će dovršene u srpnju
Vijesti / Svijet | 05. 04. 2019. u 12:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva isporuka ruskih sustava protuzračne obrane S-400 počet će u lipnju, kako je i ranije planirano, priopćili su turski dužnosnici.

''Prve isporuke sustava S-400 stići će u lipnju u bit će dovršene u srpnju'', izjavio je dužnosnik ministarstva obrane koji je tražio da ostane anoniman.

Komentirajući američka upozorenja da bi turska nabavka sustava S-400 mogla ugroziti sporazum o prodaji borbenih aviona F-35, dužnosnik je izjavio da se obuka turskih pilota i koordinacija između Ankare i Washingtona nastavljaju.

''Obuka naših pilota u SAD-u se nastavlja. Nema govora o prekidu obuke. Turska je jedan od partnera u programu nabavke F-35 i ispunjava svoje obaveze po tom pitanju'', kazao je dužnosnik.

Američki potpredsjednik Mike Pence upozorio je Tursku protiv nabavke sustava S-400 od Rusije, usprkos čvrstom stavu Ankare prema tom sporazumu.

''Želi li Turska ostati ključni partner u najuspješnijem vojnom savezu u svjetskoj povijesti? Želi li riskirati sigurnost partnerstva donošenjem nesmotrenih odluka koje podrivaju našu alijansu?'', izjavio je Pence.

Pencove oštre izjave uslijedile su nakon što je Turska insistirala da je ugovor s Rusijom već zaključen, nagovještavajući ozbiljne podijele između dvije NATO saveznice.

''Sporazum o nabavci S-400 je zaključen i mi nećemo odstupati od njega'', izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu tijekom posjete Washingtonu gdje prisustvuje samitu NATO-a.

Turska je u prosincu 2017. finalizirala sporazum s Rusijom o nabavci raketnog sistema zemlja-zrak S-400.

Turska je, u međuvremenu, planirala da nabavi stotinu borbenih aviona F-35 od Sjedinjenih Država, a njeni su piloti na obuci u zrakoplovnoj bazi Luke u Arizoni, prenosi Xinhua.

Kopirati
Drag cursor here to close