Spavači diljem svijeta

Islamska država ostaje prijetnja i nakon teritorijalnog poraza

Džihadisti i dalje ostaju prijetnja zbog svojih terorističkih ćelija "spavača" diljem svijeta.
Vijesti / Svijet | 23. 03. 2019. u 21:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usprkos tomu što su vojne snage u Siriji koje podržava SAD objavile da su u subotu osvojile posljednji teritorij u rukama Islamske države i time eliminirale njezin samoprozvani "kalifat", džihadisti i dalje ostaju prijetnja zbog svojih terorističkih ćelija "spavača" diljem svijeta.

Islamska država je započela kao ogranak al Qaede, a 2014. osvaja velike dijelove Iraka i Sirije i uspostavlja svoj režim terora. Nakon više više od pet godina borbe ta je fundamentalistička skupina ostala svedena na selo Baghouz, njezinu posljednju enklavu na Eufratu koja je oslobođena u subotuISIL.

"Danas objavljujemo uništenje takozvane organizacije Islamske države i njezine kontrole nad posljednjom enklavom u Baghouzu", proglasio je glavni zapovjednik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Mazloum Abdi na proslavi pobjede, piše Hina.

Borci SDF-a tjednima su držali Baghouz u opsadi dok su zrakoplovi bombardirali to selo, a u subotu su održali vojnu paradu u čast svojih 11 tisuća suboraca koji su poginuli u borbi protiv Islamske države. Glazbeni sastav je na ceremoniji svirao i američku himnu.

Usprkos slavljeničkoj atmosferi, u subotu ujutro se na tom području i dalje čula pucnjava i topnička vatra, prenosi novinar Reutersa, a sam Abdi je upozorio kako se nastavlja borbi protiv skrivenih prijetnja militanata.

Dio boraca Islamske države i dalje drži male džepove u zabačenim pustinjiskim područjima središnje Sirije, a kriju se i u nekim iračkim gradovima u kojima vrše napade i otmice.

Washington vjeruje kako se čelnik skupine Abu Bakr al-Baghdadi nalazi u Iraku. On se 2014. u srednjovjekovnoj džamiji u Mosulu, jednom od najvećih iračkih gradova, proglasio kalifom i vođom svih muslimana.

Džihadisti u Afganistanu, Nigeriji i drugim državama i dalje su nepokolebljivo vjerni Islamskoj državi, a zapadne obavještajne službe smatraju da njihovi sljedbenici planiraju nove napade. 

Kopirati
Drag cursor here to close