Haag

Isključena trojica sudaca u slučaju Ratka Mladića

"U odluci je rečeno da postoji objektivna praksa Europskog suda za ljudska prava da može doći do predrasuda sudaca", kazao Mladićev odvjetnik.
Vijesti / Svijet | 05. 09. 2018. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudac Jean Claude Antonetti uvažio je žalbu obrane Ratka Mladića da se iz drugostupanjskog sudskog vijeća u ovom predmetu isključe trojica sudaca i to Carmel Agius, Liu Daqun, Theodor Meron, potvrđeno je za N1 iz Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Hagu.

Donesena je i odluka o imenovanju novih sudaca. Kako je potvrdio Miodrag Stojanović, odvjetnik Ratka Mladića, udovoljeno je njihovom zahtjevu da se iz žalbenog postupka na Mladićevom suđenju isključe suci Theodor Meron te Carmel Agius i Liu Daqun, jer su “pristrasni”.

Ranije su u odvojenim podnescima, Mladićevi odvjetnici su citirali dijelove presuda koje su sudije Meron, Agius i Daqun pisali a u kojima su, prema mišljenju odvjetnika, doneseni “neprihvatljivi zaključci koji se odnose na Mladića”.

U vezi s Meronom napominje se da je ovaj sudija predsjedavao vijećima koja su Radislava Krstića i Zdravka Tolimira osudila za genocid u Srebrenici, te da je u ovim odlukama navedeno da je Mladić “namjeravao da ubije bosanske Muslimane”, kao i da je imao znanja o nezakonitim aktivnostima njegovih podređenih.

Mladićevi odvjetnici su naznačili da je Agius bio član vijeća koje je osudilo Vujadina Popovića, Ljubišu Bearu, Dragu Nikolića, Radivoja Miletića, Vinka Pandurevića, Ljubomira Borovčanina i Milana Gveru, dok je Daqun sudjelovao u donošenju odluke u predmetu protiv Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića.

"U odluci je rečeno da postoji objektivna praksa Europskog suda za ljudska prava da može doći do predrasuda sudaca", kazao je Stojanović za N1 te dodao da je sudija Antonetti procjenio da je fer da oni budu izuzeti iz žalbenog vijeća.

Tribunal je Mladića, bivšeg zapovjednika Glavnog stožera VRS-a, u studenom prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroririziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina.

Kopirati
Drag cursor here to close