Zimbabve

Ugasili internet da ugase prosvjednike

Bolnice U Harareu primile su nekoliko desetina teško ozlijeđenih građana nakon navodne intervencije snaga sigurnosti.
Vijesti / Svijet | 18. 01. 2019. u 11:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zimbabveu je danas potpuno isključen internet, priopćila je jedna medijska grupa poslije višednevne akcije vlasti protiv sudionika prosvjeda povodom velikog poskupljenja goriva.

Bolnice U Harareu primile su nekoliko desetina teško ozlijeđenih  građana nakon navodne intervencije snaga sigurnosti. 

"Naša zemlja prolazi kroz jedan od najtežih razdoblja u svojoj povijesti", priopćila je Katolička biskupska konferencija Zimbabvea. 

U priopćenju se ukazuje na "netolerantan odnos" prema nezadovoljnim građanima i neuspjeh vlasti da spriječe ekonomski kolaps, prenio je AP. 

Medijska grupa MISA-Zimbabve objavila je SMS poruku koja je stigla od najvećeg telekoma u državi "Ekoneta", u kojoj se navodi da ova kompanija nema kontrolu nad internet vezama. 

Odvjetnička organizacija koja se bori za ljudska prava podnijela je prijavu Visokom sudu zbog isključenja interneta, a sud će je razmotriti u ponedjeljak, 21. siječnja. 

Iz svijeta stiže sve više poziva na uzdržanost državnih snaga sigurnosti, a u izvještajima se navodi da je do sada privedeno više od 600 ljudi i da je ovog tjedna poginulo osam osoba. 

Predsjednik Emerson Mnangagva objavio je odluku o povećanju cijene goriva prije odlaska na Svjetski ekonomski forum u Davosu, a za vrijeme njegovog odsustva najveće ovlasti u zemlji ima bivši vojni zapovjednik, potpredsjednik Konstantino Chivenga. 

Prosvjedi su pokrenuti 14. siječnja, nakon što je cijena goriva povećana za 130 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close