Nije točno

Irska tvrdi da Johnson laže

Johnson je optužio je Europsku uniju da želi uvesti trgovinsku granicu na Irskom moru i blokirati trgovinu prehrambenim proizvodima između Britanije i Sjeverne Irske ako se ne prihvate uvjeti EU-a za buduće odnose dvije strane.
Vijesti / Svijet | 13. 09. 2020. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U trenutku kada pregovori o odnosima nakon brexita postaju sve užareniji, Irska je u nedjelju odbacila tvrdnju britanskog premijera Borisa Johnsona da EU prijeti stvaranjem novih trgovinskih prepreka između Velike Britanije i Sjeverne Irske.

''To naprosto nije slučaj. Bilo kakva sugestija da će se stvoriti nova granica jednostavno nije točna'', kazala je irska ministrica pravosuđa Helen McEtnee.

Johnson je optužio je Europsku uniju da želi uvesti trgovinsku granicu na Irskom moru i blokirati trgovinu prehrambenim proizvodima između Britanije i Sjeverne Irske ako se ne prihvate uvjeti EU-a za buduće odnose dvije strane.

Johnsonova vlada je najavila da planira prekršiti svoje međunarodne obveze u dijelu sporazuma o izlasku iz Europske unije potpisanom u siječnju objasnivši svoju namjeru potrebom za novim zakonom koji će štititi slobodu trgovine između četiri konstitutivna dijela Ujedinjenog Kraljevstva - Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske.

Irska ministrica objašnjava da su odredbe za Sjevernu Irsku i Britaniju u sporazumu o povlačenju iz EU-a prihvatile obje strane kako bi se nakon brexita zajamčila poštena konkurencija te kako bi bile u skladu s mirovnim sporazumom iz 1998.

''Sporazum također jamči integritet Sjeverne Irske kao dijela Ujedinjenog Kraljevstva'', kazala je McEtnee, dodavši da ne vidi nikakvu ponovnu uspostavu granica.

Britanski premijer je u subotnjem Daily Telegraphu napisao da se posljednjih tjedana "zabrinuo" da EU možda nije dobro shvatio uvjete sporazuma o brexitu koji uključuje protokol za Sjevernu Irsku napravljen kako bi se izbjegla tvrda granica između Sjeverne Irske i Republike Irske, prenosi Hina.

''Sada čujemo da će EU, ako ne pristanemo na njegove uvjete, iskoristiti ekstremno tumačenje protokola za Sjevernu Irsku kako bi uveo punu trgovinsku granicu duž Irskog mora'', napisao je Johnson u britanskom listu.

''Rečeno nam je da EU neće uvesti carine samo na robu koja ide iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku nego da bi mogao i zaustaviti transport prehrambenih proizvoda između Velike Britanije i Sjeverne Irske''.

On je ocijenio da stajalište EU-a predstavlja opasnost i po Ujedinjeno Kraljevstvo i po mir u Sjevernoj Irskoj, gdje je Sporazumom na Veliki petak iz 1998. najvećim dijelom okončano tri desetljeća sukoba između tamošnjih protestanata i katolika

''Moramo zaštiti Ujedinjeno Kraljevstvo od te katastrofe i zato smo napravili tu pravnu sigurnosnu mrežu, Zakon o unutarnjem tržištu Ujedinjenog Kraljevstva, kako bi razjasnili stajalište i riješili nedosljednosti'', napisao je Johnson.

Vlada u Londonu je taj zakon predstavila u srijedu, ističući kako će on zaštititi britansko visoko integrirano tržište i jamčiti tvrtkama da nastave neometano trgovati u svim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva nakon završetka prijelaznog razdoblja kad više neće vrijediti zakoni EU-a. Prijedlog zakona izazvao je zabrinutost u Bruxellesu.

Kopirati
Drag cursor here to close