Smrt Americi

Iranski zastupnici zapalili američku zastavu

Nuklearni sporazum iz 2015. uveo je ograničenja iranskom nuklearnom programu u zamjenu za ukidanje najvećeg broja sankcija.
Vijesti / Svijet | 09. 05. 2018. u 09:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski zastupnici zapalili su danas u parlamentu papirnu američku zastavu uz uzvike "Smrt Americi", nakon što je predsjednik SAD Donald Trump povukao svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Oni su spalili i komadić papira koji predstavlja sporazum, objavila je Beta.

Slogan "Smrt Americi" se u Iranu koristi od Islamske revolucije 1979. i često se može čuti u parlamentu. Ipak, današnja situacija je izraz nezadovoljstva iranske javnosti Trumpovom odlukom.

 

Nuklearni sporazum iz 2015. uveo je ograničenja iranskom nuklearnom programu u zamjenu za ukidanje najvećeg broja sankcija.

Međutim, on je imao vremenski rok i nije se bavio iranskim raketnim programom ni iranskom politikom u regiji. Trump je to više puta navodio kao razloge kada je govorio o "najgorem sporazumu ikada".

Pristalice sporazuma tvrde da vremenski rokovi za cilj imaju potaknuti dalje razgovore s Iranom o drugim temama.

Mnogi Iranci su zabrinuti zbog Trumpove odluke i toga što bi ona mogla značiti za njihovu zemlju.

Iranska valuta se na crnom tržištu mijenja po tečaju od 66.000 rijala za jedan dolar, iako je službeni tečaj 42.000 prema jedan. Mnogi tvrde da nisu vidjeli nikakve koristi od nuklearnog sporazuma.

Kopirati
Drag cursor here to close