Tko je kriv?

Iranski državni tužitelj: CIA tvorac nemira u Iranu

Mohammad Jafar Montazeri tvrdi da je CIA planirala da pretvori prosvjede u "oružanu pobunu" do sredine veljače, na godišnjicu Islamske revolucije iz 1979. godine.
Vijesti / Svijet | 04. 01. 2018. u 17:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski državni tužiltelj Mohammad Jafar Montazeri direktno je imenovao dužnosnika CIA-e kao "glavnog tvorca" prosvjeda koji potresaju tu zemlju.

Trumpova administracija negirala je da ima bilo kakve veze s prosvjedima i odbila je komentirati te navode.

Montazeri je izjavio za državnu novinsku agenciju Irna da dužnosnik CIA-e predvodi tu operaciju uz izraelsku i saudijsku podršku.

Montazeri navodi da je CIA planirala da pretvori prosvjede u "oružanu pobunu" do sredine veljače, na godišnjicu Islamske revolucije iz 1979. godine.  

Visoki dužnosnik Trumpove administracije u srijedu je osporio navode da SAD imaju bilo kakvu ulogu u poticanju nemira u Iranu, tvrdeći kako Sjedinjene Države nisu očekivale da se to dogodi.

''Prosvjedi su u potpunosti izbili spontano'', kazao je dužnosnik koji je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da govori o pitanjima iz domena obavještajnih službi, prenosi Associated Press.

U prosvjedima sudjelovalo 42 000 ljudi

Iranski ministar unutarnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazli tvrdi da je oko 42.000 ljudi sudjelovalo u tjedana dana dugim prosvjedima u Islamskoj Republici.

Fazli navodi u priopćenju objavljenom u četvrtak da je ta brojka "zasnovana na preciznoj statistici koju posjeduju".

Fazli tvrdi da su prosvjedi nastavljeni tijekom proteklog tjedna zbog "suzdržavanja, smirenosti, tolerancije i nedjelovanja" vlasti. On nije dodatno pojasnio tu tvrdnju.

To je prvi put da su vlasti objavile ukupnu brojku sudionika prosvjeda. 

U srijedu je zapovjednik iranske Revolucionarne garde, general Mohammad Ali Jafari, izjavio da je na najvećem prosvjednom skupu sudjelovalo oko 1.500 demonstranata.

Prosvjedi su izbili prošlog četvrtka u Mashadu i brzo su se proširili na druge gradove. U nemirima koji su ih pratili poginula je najmanje 21 osoba, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close