Postignut dogovor?

Iranska televizija objavila detalje dogovora sa SAD-om i Britanijom, Washington: ‘To je laž!‘

Obaviješteni izvori kažu da je Bidenova administracija pristala osloboditi četvero iranskih zatvorenika...
Vijesti / Svijet | 02. 05. 2021. u 19:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iran će osloboditi četvero Amerikanaca optuženih za špijunažu u zamjenu za četvero Iranaca zatvorenih u SAD-u i odmrzavanje 7 milijardi dolara iranskih sredstava, izvijestila je u nedjelju iranska državna televizija.

Televizijska kuća citirala je anonimni službeni izvor prvog dana Ramazana kad je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, započeo sa svojim 'iznimno važnim' govorom o pregovorima u Beču oko oživljavanja iranskog nuklearnog sporazuma.

Američki State Department odmah je opovrgnuo izvješće o razmjeni zatvorenika s Iranom, piše Hina.

"Izvješća da je postignut sporazum o razmjeni zatvorenika nisu istinita", rekao je Reutersu glasnogovornik State Departmenta Ned Price. "Kao što smo rekli, uvijek pokrećemo pitanje o zatvorenim ili nestalim Amerikancima u Iranu. Nećemo stati dok ih ne budemo mogli ujediniti s njihovim obiteljima."

Ron Klain, predstojnik ureda Bijelekuće, također je opovrgnuo izvješće. "Nažalost, to izvješće nije točno. Nema sporazuma o oslobađanju ta četiri Amerikanca", rekao je Klain u emisiji CBS-a "Face the Nation".

Za sada je poznato da Teheran drži zatočenima četiri Amerikanca - Baquera i Siamaka Namazija, ekologa Morada Tahbaza te iransko-američkog biznismena Emada Shargija.

Državna televizija nije imenovala Irance za koje se Teheran nada da će dobiti u razmjeni.

Iranska državna televizija također je prenijela izjavu jednog iranskog dužnosnika da će britansko-iranska državljanka Nazanin Zaghari-Ratcliffe biti oslobođena kad Britanija otplati vojni dug Teheranu.

Britanski Foreign Office zasad nije komentirao.

"Obaviješteni izvori kažu da je Bidenova administracija pristala osloboditi četvero iranskih zatvorenika... u zamjenu za četiri američka 'špijuna'", navodi iranska državna televizija.

"Također je finalizirano oslobađanje Nazanin Zaghari u zamjenu za britansku otplatu duga Iranu u iznosu od 400 milijuna funti. Izvor je rekao i da je Bidenova administracija pristala isplatiti Iranu 7 milijardi zamrznutih dolara."

Iran i svjetske sile održavaju pregovore radi oživljavanja nuklearnog sporazuma iz 2015. iz kojeg se Washington povukao prije tri godine, piše Hina.

Iranski dužnosnici rekli su Reutersu prošli mjesec da bi privremeni sporazum omogućio dobivanje vremena za postizanje trajnog rješenja koje bi uključivalo odmrzavanje iranskih novčanih sredstava blokiranih zbog američkih sankcija.

Teheran i svjetske sile razgovaraju u Beču od početka travnja kako bi razradili korake koje treba poduzeti kako bi se Iran i SAD vratili punom poštivanju sporazuma.

Iran kaže da je 20 milijardi dolara njegovih prihoda od nafte zamrznuto u zemljama poput Južne Koreje, Iraka i Kine pod američkim režimom sankcija od 2018.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u ABC-jevoj emisiji "This Week" u nedjelju da nikakav sporazum nije postignut s Iranom na razgovorima u Beču.

Kopirati
Drag cursor here to close