Sportašica napustila zemlju

Iran: ''Vrlina žene nije da rasteže noge"

"Ja sam jedna od više milijuna potlačenih žena u Iranu s kojima se igraju godinama. Nosila sam sve što su mi rekli i ponavljala sve što su naredili. Svaku rečenicu koju su naredili ponavljala sam".
Vijesti / Svijet | 13. 01. 2020. u 18:13 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Tanjug/AP / Sportašica Kimia Alizadeh napustila zemlju

Jedina Iranka s olimpijskom medaljom tekvondašica Kimia Alizadeh (21), koja je prije nekoliko nedjelja pobjegla iz domovine, nalazi se u Nizozemskoj.

Alizadeh je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine osvojila bronzu u kategoriji do 57 kilograma.

Domovinu je napustila prije nekoliko tjedana razočarana što su je vlasti koristile kao propagandno sredstvo. Bila je na odmoru u Europi sa svojim partnerom i odlučila je da se neće vraćati u Iran.

"Nitko me nije pozvao u Europu i nisam dobila primamljivu ponudu. Ali dosta mi je licemjerja, laži i nepravde," kazala je dodavši: "Ja sam jedna od više milijuna potlačenih žena u Iranu s kojima se igraju godinama. Nosila sam sve što su mi rekli i ponavljala sve što su naredili. Svaku rečenicu koju su naredili ponavljala sam".

Otkrila je i kako su je u Iranu kritizirali zbog sporta koji je izabrala.

"Vrlina žene nije da rasteže noge", govorili su joj.

Za sada je nepoznato da li je u Nizozemskoj zatražila politički azil.

Osim olimpijske bronze, mlada Iranka ima i srebro i broncu sa svjetskih prvenstava, broncu s azijskog prvenstva, kao i zlato s olimpijskih igara mladih.

Kopirati
Drag cursor here to close