Novim sankcijama zatvorio put diplomaciji

Iran: Trump uništava svjetski mir

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu o uvođenju sankcija u ponedjeljak, poduzimajući dramatični korak bez presedana u pojačanju pritiska na Iran, nakon obaranja američkog bespilotnog aviona prošli tjedan.
Vijesti / Svijet | 25. 06. 2019. u 10:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iran je priopćio u utorak da su sankcije koje su SAD nametnule vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Khameneiju i ostalim najvišim dužnosnicima te zemlje, trajno zatvorile put diplomaciji između  Teherana i Washingtona.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu o uvođenju sankcija u ponedjeljak, poduzimajući dramatični korak bez presedana u pojačanju pritiska na Iran, nakon obaranja američkog bespilotnog aviona prošli tjedan. 

Washington je također priopćio da će u ovom tjednu uvesti sankcije iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu.

''Uvođenje beskorisnih sankcija iranskom vrhovnom vođi i šefu iranske diplomacije trajno je zatvaranje puta diplomaciji'' objavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi na Twitteru.

''Trumpova očajnička administracija uništava uspostavljene međunarodne mehanizme za održavanje svjetskog mira i sigurnosti '',dodaje Mousavi u tweetu.

Iran je priopćio da je američki dron letio iznad juga Islamske Republike. Washington navodi da je oboren u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog moreuza u Perzijskom zaljevu. 

Trump je priopćio da su sankcije djelomično i odgovor na obaranje drona, ali je istaknuo da bi bile uvedene u svakom slučaju.

Posljednje sankcije imaju za cilj uskratiti pristup međunarodnim financijama iranskom čelništvu, blokirajući ga da koristi američke financijske resurse, ili da ima pristup sredstvima u Sjedinjenim Državama. 

Iran i Sjedinjene Države u sporu su od prošle godine kada se Trump povukao iz nuklearnog sporazuma iz 2015. i ponovo je uveo sankcije Teheranu.

Khamenei je vrhovni autoritet u Iranu koji ima zadnju riječ u svim državnim pitanjima.

Iran neće prihvatiti razgovore sa Sjedinjenim Državama sve dok je pod prijetnjom sankcija, izjavio je iranski veleposlanik u Ujedinjenim nacijama Majid Takht Ravanchi novinarima u New Yorku, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close