Zveckanje

Iran prijeti, Amerika bi pričala…

Iran tvrdi da je dron ušao u njegov zračni prostor, što Washington negira.
Vijesti / Svijet | 24. 06. 2019. u 10:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapovjednik iranske mornarice vice-admiral Hossein Khanzadi zaprijetio je u ponedjeljak Sjedinjenim Državama, rekavši kako je Teheran u stanju da obori i ostale američke špijunske dronove, poput onoga koji su prošlog tjedna oborile snage Revolucionarne garde.

Iranska poluslužbena novinska agencija Tasnim danas je navela Khanzadijevo upozorenje tijekom sastanka s grupom vojnih dužnosnika.

Khanzadi je kazao da Iran uvijek može uputiti još jedan "odlučan odgovor" i da "neprijatelj to dobro zna".

Američki predsjednik Donald Trump u prošlom je tjednu opozvao vojni napad na Iran nakon što su Iranci u četvrtak oborili američki izviđački bespilotni zrakoplov, vrijedan više od 100 milijuna dolara. 

Iran tvrdi da je dron ušao u njegov zračni prostor, što Washington negira.

Trump je, ipak, izjavio da cijeni iransku odluku da ne obori američki špijunski zrakoplov s ljudskom posadom koji je prevozio 30 ljudi, i nalazio se u istoj regiji u kojoj je oboren dron, prenosi Associated Press.

Istodobno, američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je da će razgovarati s dužnosnicima zemalja iz regije Perzijskog zaljeva i Europe, u okviru svojih nastojanja da stvori međunarodnu koaliciju protiv Irana.

Pompeo je u nedjelju otputovao iz Washingtona u Saudijsku Arabiju kako bi započeo na brzinu sazvane razgovore u cilju odvraćanja Irana, koga je nazvao najvećim svjetskim državnim sponzorom terorizma.

Pompeova misija dolazi u vrijeme dok američki dužnosnici šalju proturječne signale Iranu, od ratobornih do pomirljivih, i obratno.

Usprkos oštroj retorici prema Iranu, i sam Pompeo tvrdi kako je spreman da pregovara s dužnosnicima u Teheranu, bez preduvjeta, u pokušaju ublažavanja napetosti.

Rekao je i kako će nove sankcije Teheranu biti objavljene danas, u nastojanju da se iransko čelništvo prinudi na razgovore.

 

Kopirati
Drag cursor here to close