'Nenamjerno'

Iran poručio UN-u da će odnijeti crne kutije oborenog zrakoplova u Ukrajinu

Iran je priznao da je "nenamjerno" oborio ukrajinski putnički zrakoplov, pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade nekoliko dana nakon pada putničke letjelice.
Vijesti / Svijet | 11. 03. 2020. u 21:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Iran poručio UN-u da će odnijeti crne kutije oborenog zrakoplova u Ukrajinu

Iran je u srijedu poručio UN-ovoj agenciji za civilnu avijaciju da će u naredne dva tjedna u Ukrajinu donijeti crnu kutiju sa srušenog ukrajinskog zrakoplova, priopćila su dva izvora koji su direktno upoznati s ovim pitanjem.

Iranski predstavnik u Međunarodnoj organizaciji civilne avijacije također je rekao da ako crne kutije ne mogu biti predane Ukrajini, one bi bile poslane Francuskoj, rekao je jedan od izvora, prenio je Reuters.

Iran je priznao da je "nenamjerno" oborio ukrajinski putnički zrakoplov, pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade nekoliko dana nakon pada putničke letjelice.

Istragom je utvrđeno da je "ljudska greška dovelo do ispaljivanja projektila", rekao je predsjednik Hassan Rouhani. Obaranje zrakoplova je opisao kao "neoprostivu grešku".

Vojska je navela da je zrakoplov letio blizu osjetljivog mjesta koje je pod kontrolom iranske Revolucionarne garde i da je u tom momentu smatran neprijateljskom letjelicom.

Iran je u početku negirao izvještaje da je jedna od njihovih raketa oborila zrakoplov u blizini glavnog grada Teherana. Ali pritisak se brzo povećao nakon što su zapadni obavještajni dužnosnici rekli da dokazi ukazuju na iransku umiješanost, podsjeća BBC.

Obaranje zrakoplova PS752 kompanije Ukraine International Airlines je uslijedilo samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo raketne udare na dvije zračne baze u kojima su boravile američke snage u Iraku.

Napadi su bili odgovor na ubojstvo visokog iranskog zapovjednika Qasema Soleimanija u američkom napadu bespilotnih letjelica u Bagdadu 3. siječnja.

Kopirati
Drag cursor here to close