Koronavirus

Iran odbio pomoć Amerike

Iran tvrdi da je odustao od razvoja nuklearnog oružja i pokušava s partnerima u svijetu ishoditi sporazum o ukidanju sankcija.
Vijesti / Svijet | 23. 03. 2020. u 08:12

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranska vlada odbila je američku pomoć u suzbijanju epidemije koronavirusa, poručivši Washingtonu da umjesto toga ukine sankcije, piše Hina.

SAD bi više pomogao kada bi ukinuo sankcije i time oslobodio resurse Irana kako bi se mogao sam boriti protiv virusa, poručila je vlada u Teheranu.

SAD je uveo sankcije kako bi kaznio Iran zbog nuklearnog programa, tvrdeći da ga koristi i za proizvodnju oružja.

Iran tvrdi da je odustao od razvoja nuklearnog oružja i pokušava s partnerima u svijetu ishoditi sporazum o ukidanju sankcija, piše dpa.

Tako je i pakistanski premijer Imran Khan u nedjelju pozvao SAD da ukine sankcije Iranu.

"Pozivam predsjednika Trumpa da ih humanitarnih razloga ukine sankcije Iranu dok pandemija COVID-a 19 ne prođe", poručio je Khan putem Twittera.

Iran spada među zemlje najteže pogođene pandemijom koronavirusa, piše dpa, navodeći podatak ministarstva zdravstva prema kojem je do subote od COVID-a 19 umrlo 1.556 ljudi a broj zaraženih premašio je 20 tisuća.

Strahuje se da bi broj zaraženih uskoro mogao još značajnije porasti zbog perzijske nove godine kada obitelji često putuju u posjet rođacima.

Ove godine novogodišnji praznici završavaju 2. travnja a vlasti pozivaju građane da ne putuju.

Kako bi se zaustavilo širenje virusa, dodatno je ograničena kupovina u glavnom gradu Teheranu gdje su otvoreni još samo supermarketi i apoteke.

Gradski dužnosnici kazali su prema izvješću novinske agencije Isne da će policija provjeravati poštuju li se odredbe.

Iako je vlada nešto sekularnija i s vremena na vrijeme sukobljava se s vrhovnim vjerskim vođom ajatolahom Alijem Hameneijem, u odbijanju američke pomoći bili su jedinstveni.

"Imamo puno neprijatelja a SAD je među njima najgori... a sada nam žele pomoći", kazao je Hamenei u govoru koji je prenosila državna televizija.

SAD-u bi bilo bolje da pomogne vlastitim građanima, kazao je iranski vjerski vođa, dodajući da se broj umrlih u SAD-u od zaraze koronavirusom mjeri u stotinama nakon naglog povećanja broja slučajeva u prošlom tjednu.

Odbacujući ponuđenu američku pomoć, Hamenei je ukazao na teorije prema kojima je virus američki proizvod, osmišljen kako bi oslabio neprijatelje poput Kine i Irana.

"U takvim okolnostima nitko ne bi trebao obraćati pažnju na takve ponude", kazao je iranski vjerski vođa.

Ajatolah je odbio pomoć u tradicionalnom novogodišnjem govoru koji je održao iz svoje rezidencije a ne iz mauzoleja šijitskog imama Reze u Mašhadu, kako bi se smanjila mogućnost zaraze.

Irancima je, između ostalog, poručio da slijede smjernice ministarstva zdravstva i toleriraju činjenicu da su sveti gradovi u Iranu zatvoreni kako bi se zaustavilo širenje bolesti.

Tako nešto nije se još nikad dogodilo ali treba slijediti smjernice, kazao je Hamenei.

Kopirati
Drag cursor here to close