> 3,67%

Iran: Dosta smo čekali, počeli smo obogaćivati uran

Iran podiže nivo obogaćenog urana iznad dogovorenih 3,67 posto, objavio je u nedjelju glasnogovornik iranske vlade Ali Eabei.
Vijesti / Svijet | 07. 07. 2019. u 15:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iran je u nedjelju objavio kako podiže nivo obogaćenog urana iznad dogovorenog nivoa od 3,67 posto, koji je dogovoren nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, čime su prekršene odredbe toga sporazuma, prenose svjetske agencije.

Iran podiže nivo obogaćenog urana iznad dogovorenih 3,67 posto, objavio je u nedjelju glasnogovornik iranske vlade Ali Eabei.

To je s iranske strane drugo kršenje sporazuma, nakon što je ranije prošli tjedan Iran potvrdio da prelazi dogovorena ograničenja od 300 kilograma proizvedenog obogaćenog urana.

Iranski zamjenik ministra vanjskih poslova Abas Aragči kazao je na konferenciji za medije da je odluka o povećanju nivoa obogaćivanja urana legitimna s obzirom da je Teheran bezuspješno čekao diplomatsko rješenje godinu dana.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova najavio je u nedjelju da će za nekoliko sati početi obogaćivanje urana kako bi se osiguralo gorivo za nuklearnu elektranu Bušehr, a ranije su dužnosnici naveli da se radi o nivou od 5 posto.

Kako bi se izradilo nuklearno oružje nivo urana treba biti podignut na 90 posto, no podizanje od 20 na 90 posto smatra se relativno brzim procesom.

Kopirati
Drag cursor here to close