Obuka

Investitori traže proaktivne domaćine

Projektom se nastoje ojačati kapaciteti članica Suradničke mreže kako bi kontinuirano radile na prilagođavanju promjenama u okruženju.
Vijesti / Svijet | 13. 11. 2018. u 13:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / S obuke

U Konjicu je u utorak započela treća u nizu obuka za članice Suradničke mreže u Bosni i Hercegovini koja je usmjerena k jačanju kapaciteta lokalnih zajednica za pripremu i realizaciju ciljanih kampanja privlačenja investicija tj. outreach kampanja.

Održavanje ove dvodnevne obuke omogućeno je Projektom unapređenja poslovne klime i pristupa tržištu (ICAM), koji provodi Međunarodna financijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Projektom se nastoje ojačati kapaciteti članica Suradničke mreže kako bi kontinuirano radile na prilagođavanju promjenama u okruženju.

 Aktivnim radom na unapređenju konkurentnosti lokalnih privrednih subjekata, lokalne zajednice značajno uvećavaju vjerojatnost da će investitori realizirati svoje ideje na njihovom teritoriju, ističu organizatori.   

Primjenom znanja i vještina stečenih na obukama, te proaktivnim radom s postojećim i potencijalnim investitorima, članice Suradničke mreže su u razdoblju 2013. - 2017. godine posjetile ukupno 441 kompaniju u BiH, identificirajući 846 otvorenih pitanja u realizaciji postojećih ili planiranih investicija. Od ovih 846 pitanja, 20 posto je već riješeno, a 34 posto je u procesu rješavanja, dok se 38 firmi odlučilo na dodatne investicije u iznosu 121.363.385 maraka.

Suradnička mreža u BiH sada okuplja 67 članica (općina, gradova, županija, te Brčko distrikt), a administriraju je Agencija za promociju stranih investicija BiH (FIPA) i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu suradnju Republike Srpske (MEORS), dok joj podršku pružaju Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO) i Vijeće za strane investitore Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close