Bježi

Interpol raspisao crvenu tjeralicu za bivšim čelnikom Nissana

Crvena tjeralica se raspisuje za počiniteljima najtežih krivičnih djela, koji moraju da budu uhićeni i isporučeni.
Vijesti / Svijet | 02. 01. 2020. u 20:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Interpol je raspisao crvenu tjeralicu za bivšim čelnikom Nissan-Renaulta Carlosom Ghosnom, koji je iz Japana preko Istanbula pobjegao u Liban, javlja Anadolu Agency (AA).

Crvena tjeralica se raspisuje za počiniteljima najtežih krivičnih djela, koji moraju da budu uhićeni i isporučeni.

Ghosn, bivši čelnik jedne od vodećih svjetskih automobilskih korporacija Nissan- Renault, boravio je u kućnom pritvoru u japanskom gradu Osaka zbog zloupotrebe položaja. Krajem prošle godine je preko aerodroma Ataturk u Istanbulu pobjegao u Bejrut, glavni grad Libana.

U okviru istrage koja je pokrenuta u Turskoj, policija te zemlje jutros je u Istanbulu privela najmanje sedam osoba koje se dovode u vezu s ovim slučajem.

Turska policija privela je četiri pilota privatne kompanije, dva uposlenika druge privatne kompanije i rukovoditelja privatne kompanije za transport, pod optužbom da su pomogli Ghosnu da pobjegne u Bejrut.

Ghosn se ranije oglasio po dolasku u Liban, a tada je poručio:

"Sada sam u Libanu. Nisam više talac japanskog pravosuđa koje je nametalo optužbe. Nisam pobjegao od pravde, oslobodio sam se od progona i političke represije."

Ghosn je u Japanu uhićen 19. studenog 2018. godine zbog navodnog prikazivanja nižih prihoda i pronevjere više desetina milijuna dolara.

Optužen je da je prekršio japanske zakone time što je od 2011. godine ukupne prihode prikazao manjim za pet milijardi jena (oko 45 miliona dolara). Od uhićenja boravio je u kućnom pritvoru u Osaki, gdje je čekao presudu.

Kopirati
Drag cursor here to close