Kosovo ipak na dnevnom redu

Interpol odbacio zahtjev Srbije?

Raspravlja se o zahtjevu Prištine za članstvo u Interpolu
Vijesti / Svijet | 19. 11. 2018. u 18:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak se definitivno raspravlja o zahtjevu Prištine za članstvo u Interpolu, a nakon toga će uslijediti glasovanje, i to u dva kruga.

Predsjedavajući Interpola odbacio je zahtjev Srbije i pet zemalja-članica da Generalna skupština glasuje o skidanju s dnevnog reda izjašnjavanje o članstvu Kosova u ovoj instituciji, saznaje Sputnjik od diplomatskih izvora u Dubaiju, gdje se održava zasjedanje.

Tako je predsjedavajući na početku sjednice odbio da uvrsti u dnevni red zahtjev koji su uz Srbiju podržali i Kina, Španjoplska, Cipar, Argentina i Surinam.

Zbog takve odluke vrha Generalne skupštine, članice neće imati priliku da se izjasne o stavljanju zahtjeva Kosova na dnevni red, pošto se isključivo glasalo o dnevnom redu u cjelini, onako kako ga je predložio Izvršni odbor.

O točki koja se odnosi na odlučivanje o kosovskom članstvu prethodno se glasovalo samo na sjednici Izvršnog odbora, i tu je bio odnos 7:6 za stavljanje na dnevni red.

U utorak se, dakle, definitivno raspravlja o zahtjevu Prištine, a nakon toga će uslijediti glasanje, i to u dva kruga. Potrebnije dvotrećinska većina da Kosovo prođe, a za to će imati dvije prilike.

Naime, ako ne uspije iz prve, onda će imati još jedno glasanje, a ako ni tada ne bude imalo potrebnu većinu, onda se prijedlog odbacuje.

Kopirati
Drag cursor here to close