Rat protiv droge

Iako je El Chapo iza rešetaka - kokainski biznis cvjeta

Jedna od banaka kroz koju je prošlo najviše novca kartela je HSBC, čije je sjedište baš nasuprot suda na kojem je Chapo u utorak dobio doživotnu kaznu zatvora
Vijesti / Svijet | 14. 02. 2019. u 10:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je objavljena presuda El Chapu i kazna doživotnog zatvora, američki državni tužitelj Richard Donoghue pozdravio je odluku i rekao da je ovo velika pobjeda u jednom od najdužih američkih sudskih procesa.

"Ima onih koji se pitaju isplati se rat protiv droge. Ti ljudi su u krivu", rekao je. Međutim, tom ratu, koji traje već skoro pola stoljeća, ne nazire se kraj, kao što se ne nazire kraj ilegalnoj trgovini narkoticima.

Organizacija najmoćnijeg narko kartela

Na suđenju El Chapu, koje je trajalo 11 tjedana tužitelji su predstavili kako je organiziran i kako djeluje kartel Sinaloa, najmoćniji narko kartel na svijetu, kojeg je trideset godina vodio El Chapo.

Otkako je Chapo uhićen prije tri godine, stvari stoje ovako: - proizvodnja koke, biljke od koje se radi kokain stalno raste. U Kolumbiji je 2017. godine postojalo 171 tisuća hektara zemlje na kojoj se sadi koka, što je za 25 tisuća hektara više nego godinu ranije. Okvirne brojke za 2018. godinu govore da je površina zemljišta za sadnju koke još narasla i dosegla rekordne razine - potražnja za kokainom sve je veća u Americi i Europi, a cijene kokaina u Velikoj Britaniji najveće su od devedesetih.

Osim toga, kokain koji se danas prodaje najčišći u zadnjem desetljeću - unatoč tomu da je El Chapo u zatvoru, broj ubojstava u Meksiku povezanih s trgovinom drogom narastao je za 18 posto u 2018. godini i najveća je brojka ubojstava od 1997. godine U zadnjem izvještaju o stanju nacije, bivši predsjednik Meksika Enrique Peña Nieto okrivio je nesposobnost institucija da se obračunaju s malim kriminalnim skupinama koje su u velikom porastu nakon što je uhićen El Chapo ali i nekoliko drugih šefova kartela, prenosi Express.hr.

Suradnja s meksičkom vladom

Njegove optužbe ''nisu bez vraga'' jer je i prije nego je počelo suđenje Chapu postojala je raširena sumnja da je meksička vlada naveliko surađivala sa kartelom Sinaloa, a na suđenju se moglo čuti da je upravo Nieto primio velike količine novca od kartela. Osim politike, karteli su uvelike utjecali na cijelo meksičko društvo. U sjeni narko nasilja raslo je i svo drugo nasilje u državi, a naročito nasilje u obitelji. Upravo zato je Chapova kazna značajna, ali ono što je ostavio u naslijeđe neće tako lako nestati.

Prijašnjih godina bilo je pokušaja udruživanja snaga Meksika, SAD-a i Kolumbije, ali nitko nije mogao probiti možda i najveću prepreku - novac. Kartel je podmićivao državne službenike s desecima milijuna dolara, a jedna pošiljka kokaina za New York donosila je čistu zaradu od 390 milijuna dolara, piše Guardian. Godišnje je bilo stotine pošiljki, a nema dokaza da se njihova brojka smanjila. Ukratko,

Chapo je iza rešetaka, ali trgovina drogom i dalje cvjeta. Kolumbija je naravno i dalje 'perjanica' kokainskog biznisa, no ono što je pokazao opširni ekonomski izvještaj iz 2012. godine dvojice profesora sa sveučilišta u Bogoti jest da tek nešto manje od tri posto ulične vrijednosti kolumbijskog kokaina ostaje u Kolumbiji, a sve ostalo odlazi na distribucijsku mrežu.

Kolumbijsko društvo propatilo

"Kolumbijsko društvo jako je propatilo zbog trgovine narkoticima, a nije dobilo nikakvu ekonomsku prednost. Jedini koji profitiraju su dileri i karteli, zaradile su čak i banke u svijetu koje peru novac kartela i ne podliježu nikakvim pravilima kojima podliježu banke u Kolumbiji", rekao je Alejandro Gavíria, jedan od autora tog izvještaja.

Jedna od banaka kroz koju je prošlo najviše novca meksičkih i kolumbijskih kartela je HSBC, čije je sjedište baš nasuprot suda na kojem je Chapo u utorak dobio doživotnu kaznu zatvora.


Kopirati
Drag cursor here to close