Optužbe

U obećanoj zemlji se svađaju zbog manjka cjepiva

''U ovoj zaista teškoj fazi pandemije građani od vlade očekuju jedinstvo i odlučnost'', rekao je Spahn.
Vijesti / Svijet | 05. 01. 2021. u 15:02 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački ministar zdravstva odbacio je u utorak optužbe po kojima se cijepljenje u Njemačkoj odvija presporo zbog premalog broja naručenih doza cjepiva.

''Broj doza cjepiva kojima raspolažemo je broj koji smo i naručili i o kojem smo pričali na sastancima vlade'', rekao je Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) za javni servis ARD.

On je time reagirao na kritiku oporbe ali i koalicijskog partnera Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) koji Spahnu predbacuju prespori proces cijepljenja u Njemačkoj.

On je optužio SPD, koji je po njegovim riječima sudjelovao u svim odlukama oko naručivanja cjepiva, da istodobno želi biti i u vladi i ''izigravati oporbu''.

''U ovoj zaista teškoj fazi pandemije građani od vlade očekuju jedinstvo i odlučnost'', rekao je Spahn.

On je objasnio da je ova prva faza cijepljenja, kada se cijepljenje obavlja u staračkim domovima i domovima za njegu, kompliciranija.

SPD je, kako javljaju mediji, u kancelarski ured uputio upitnik koji bi trebao razjasniti zbog čega je Europska unija naručila tako malo cjepiva i zbog čega Njemačka, pored narudžbi kroz Bruxelles, nije za vlastite potrebe naručila ona cjepiva koja Europskoj uniji nisu potrebna.

Kritiku na premali broj cjepiva je izrazilo i nekoliko saveznih pokrajina.

''Savezne pokrajine su se, i to neovisno o tome tko je u njima na vlasti, oslonile na to da je vlada naručila dovoljan broj doza cjepiva. Mi bismo mogli cijepiti više ljudi u kraćem razdoblju kada bi nam na raspolaganju stajalo dovoljno cjepiva'', rekla je premijerka savezne pokrajine Meckelnburg-Prednje Pomorje Manuela Schwesig (SPD).

Prema podacima saveznog epidemiološkog instituta Robert Koch, Njemačka je do sada dobila 1,3 milijuna doza cjepiva tvrtke Biontech/Pfizer a do utorka je cijepljeno oko 317.000 osoba.

Jedan glasnogovornik ministra zdravstva je u utorak najavio kako je za srijedu planiran sastanaka kancelarke Angele Merkel s resornim ministrima na kojem bi se trebalo raspraviti o tome kako za Njemačku pribaviti dodatne količine cjepiva.

Između ostalog je planirano puštanje u pogon dodatnih postrojenja tvrtke Biontech u kojima bi se proizvodilo cjepivo.

Kopirati
Drag cursor here to close