Podići razinu sigurnosti

I Merkel za stvaranje Europske vojske

''Zajednička europska vojska pokazat će svijetu da nikada neće biti rata među europskim zemljama'', kazala je Merkel.
Vijesti / Svijet | 13. 11. 2018. u 17:21 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kanclarka Angela Merkel pozvala je u utorak na eventualno stvaranje europske vojske, ponavljajući sličnu sugestiju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. 

''Trebali bismo raditi na viziji stvaranja istinske europske vojske jednoga dana'', izjavila je  Merkel u obraćanju Europskom parlamentu u francuskom gradu Strassbourgu. 

''Zajednička europska vojska pokazat će svijetu da nikada neće biti rata među europskim zemljama'', kazala je ona, naglašavajući da to neće biti u suprotnosti s principima vojnog saveza NATO. 

Prošlog je tjedna francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovio poziv za stvaranjem europske vojske koja bi dala Europi veću nezavisnost od Sjedinjenih Država, u komentaru koji je izazvao  kritike američkog predsjednika Donalda Trumpa. 

To je, ipak, kontroverzno pitanje jer države članice EU nisu spremne odustati od nacionalnog suvereniteta u pitanjima obrane. 

EU već ima takozvane borbene grupe spremne da reagiraju u kriznim situacijama, iako one nikada nisu razmještene, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close