Ursula von der Leyen

I Britanija bi mogla predlagati kandidata za europskog komesara

Na osnovu europskih zakona, svih 28 država članica EU, uključujući i Britaniju, predlaže po jednog komesara.
Vijesti / Svijet | 24. 10. 2019. u 14:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanija će morati predložiti kandidata za komesara u narednoj Europskoj komisiji ukoliko još bude članica Europske unije nakon 31. listopada, izjavila je u četvrtak predstojeća čelnica komisije Ursula von der Leyen.

Odlazeći čelnik izvršnog tijela EU Jean-Claude Juncker trebao bi dovršiti svoj petogodišnji mandat 31. listopada, iako je odgoda od mjesec dana skoro sigurna jer novoj komisiji još nedostaju komesari iz Francuske, Mađarske i Rumunjske

Na osnovu europskih zakona, svih 28 država članica EU, uključujući i Britaniju, predlaže po jednog komesara.

''Moramo ići korak po korak. Prvi od njih je pitanje odobrenja produženja'', izjavila je ona novinarima tijekom posjeta Helsinkiju.

Britanija je prošli tjedan zatražila produženje roka od 31. listopada za napuštanje EU do 31. siječnja 2020.

Finski premijer Ante Rinne izjavio je da velika većina, "možda sve", države članice EU podržavaju odobrenje produženja roka. O trajanju produženja još nije, međutim, odlučeno

''Drugo pitanje koje se mora riješiti je dužina produženja. Zapravo, ako se ne poduzmu koraci na tom polju nakon 1. studenog, moglo bi doći do produženja i Britanija bi još bila u EU, tada bismo naravno zatražili od Britanije da imenuje svog komesara'',  kazala je Von der Leyen, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close