Nova imena

Hrvatskoj treba zaokret

Cijeneći što su smijenjeni ministri do sada napravili, kaže Plenković, procijenio je zajedno s vodstvom HDZ-a da je u ovom trenutku potreban bitan i važan preokret i zaokret.
Vijesti / Svijet | 18. 07. 2019. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Hrvatske  Andrej Plenković objavio je u srijedu navečer imena novih ministara i državnih tajnika rekavši da je rekonstrukcija Vlade bila nužna kako bi se napravio "preokret i zaokret" te u fokus javnosti i medija došla sva pozitivna postignuća Vlade, neopterećena onim što je oduzimalo pozornost od svega što je dobro, prenosi Hina.

Nužna osvježenja

"Procijenili smo da su, u općim političkim okolnostima koje smo imali, možemo reći opterećujućoj slici za Vladu u medijskom i komunikacijskom, pa i u političkom prostoru, ova osvježenja bila nužna", rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Cijeneći što su smijenjeni ministri do sada napravili, kaže Plenković, procijenio je zajedno s vodstvom HDZ-a da je u ovom trenutku potreban bitan i važan preokret i zaokret.

Premijer je imena novih ministara i državnih tajnika objavio nakon sastanka s partnerima u vladajućoj većini, koji su mu dali potporu za promjene, kao i prije toga Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a.

Rekonstrukcija Vlade, istaknuo je, veća je nego što su bila nagađanja u medijima.

Ministar financija i ministar unutarnjih poslova, Zdravko Marić i Davor Božinović postat će potpredsjednici Vlade.

Umjesto Gabrijele Žalac u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dolazi Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava.

Njega će u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava zamijeniti sadašnji šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Josip Aladrović.

Novi tajnici

Umjesto ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića dolazi trenutna držana tajnica u tome ministarstvu Marija Vučković.

Ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić, koja će preuzeti dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, zamijenit će sadašnji veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman.

Ministra uprave Lovru Kuščevića zamijenit će, kao što je to već prošlog tjedna najavljeno, dekan Veleučilišta u Šibeniku Ivan Malenica.

Mario Banožić, koji je dosad vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, bit će novi ministar državne imovine umjesto Gorana Marića.

Umjesto Nade Murganić nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bit će HDZ-ova saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Video: Plenković predstavio prijedlog rekonstrukcije Vlade

Novih je i troje državnih tajnika - dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu prometa Nikolina Brnjac bit će državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, nova državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja bit će sadašnja saborska zastupnica HDZ-a Sanja Putica, a novi državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture bit će HDZ-ov Josip Bilaver.

 

Kopirati
Drag cursor here to close