Capak

Hrvatskoj nove epidemiološke mjere do kraja tjedna

"Imamo visoke brojke. Činjenica je da nam brojke stagniraju ali na visokoj razini.
Vijesti / Svijet | 19. 11. 2020. u 20:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak najavio je u četvrtak nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite i predstavnika Vlade kako će nove epidemiološke mjere biti donesene do kraja tjedna.

"Razgovara se o dodatnom ograničavanju broja sudionika na različitim okupljanjima, skraćivanju radog vremena u ugostiteljstvu, o obvezi poslodavaca da se organizira na rad kod kuće gdje god je to moguće i rad u smjenama, radi smanjenja mobilnosti", rekao je Capak.

Dodao je i kako su u desetak hrvatskih županija već sada na snazi strože mjere od onih koje su trenutno na nacionalnoj razini.

"Imamo visoke brojke. Činjenica je da nam brojke stagniraju ali na visokoj razini. Epidemiološki gledano imamo jednu od najviših stopa incidencije u Europi, na 23. smo mjestu na listi zemlja EU. Još uvijek pet zemalja imaju višu incidenciju od nas, a među njima je i nama susjedna Slovenija. Po mortalitetu smo na na 13. mjestu sa 282 smrti na milijuna stanovnika", naveo je Capak

U Hrvatskoj su trenutno dvije županije na sjeveru s izrazito visokom incidencijom, a prosjek za Hrvatsku je u ovom trenutku viši od 800 na 100.000 stanovnika.

"Ovoga tjedna u odnosu na prethodni rast novooboljelih iznosi 7,7 posto, dok je prošli tjedan u odnosu na tjedan dana ranije bio 4,4 posto. To je dvostruki porast s čime ne možemo biti zadovoljni", kazao je Capak.

"Što se tiče epidemiologa oni analiziraju situaciju i predlažu mjere. U Nacionalnom stožeru postoje drugi članovi koji predstavljaju druge struke i Ministarstva i rezultat toga je uvije neki dogovor i konsenzus. Što se tiče epidemiologa davno bi bilo sve zatvoreno, ali u tom slučaju pitanje je od čega bismo živjeli i kako bismo dijelili plaće", naglasio je.

Capak je pozdravio odluku da se u Zagrebu poveća broj mjesta na kojima će se obavljati brzi antigenski testovi, no upozorio je na njihova ograničenja, odnosno mogućnost da su rezultati lažno negativni.

"Oni koji će obavljat testove na licu mjesta, bili to medicinske sestre u domu, liječnici, ljekarne, moraju imati osiguranu logistiku PCR-a za sve koji ispadnu negativni. Sva ta mjesta se moraju povezati jednom platformom tako da epidemiološka služba i Nacionalni stožer na vrijeme dobije obavijest o novooboljelima", dodao je.

U svakom slučaju, ističe Capak, brza antigenska testiranja će djelomično rasteretiti PCR testiranja te omogućiti da ljudi brže dođu do rezultata.

Ravnatelj HZJZ-a Capak rekao je i da je iz Varaždinske županije stigao novi prijedlog strožih epidemioloških mjera koji će u većini biti usvojen, osim u dijelu koji se odnosi na organizaciju škola, o čemu treba odlučiti ministar obrazovanja i Povjerenstvo koje se time bavi, javlja Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close