Dio vladajućih glasao protiv

Hrvatski sabor potvrdio Istanbulsku konvenciju

Protiv ratifikacije Konvencije bio je i dio HDZ-ovih zastupnika, po prvim procjenama njih desetak od ukupno 55.
Vijesti / Svijet | 13. 04. 2018. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski sabor u petak je potvrdio Konvenciju Vijeća Europe o spriječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiju kao Istanbulska konvencija, sa 110 glasova za, dva suzdržana i 30 protiv.

Protiv ratifikacije Konvencije bio je i dio HDZ-ovih zastupnika, po prvim procjenama njih desetak od ukupno 55. Neuobičajena je situacija da se značajan dio kluba vladajućih usprotivio Vladinu prijedlogu zakona.

Vlada: Bit je Konvencije spriječiti nasilje nad ženama

Bit je Istanbulske konvencije, poručuje Vlada, spriječiti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Po podacima policije, između 2013. i 2017. u Hrvatskoj je bilo 195 ubojstava, broj ubijenih žena bio je 91, javlja Hina.

Njenim potvrđivanjem, ističe Vlada, osnažit će se pravni, institucionalni i financijski okvir radi suzbijanja neprihvatljivog i društveno kažnjivog nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Iz Vlade ustrajavaju i kako nema pravne obveze priznavanja trećeg spola ni redefinicije braka.

Nema pravne obveze da se u nastavne planove uvodi sadržaj koji bi se kosio s vrijednostima koje dijelim, tih obveza nema, ne postoje, tumačio je nedavno u Saboru premijer Andrej Plenković.

Ustvrdio je kako je ratifikacija Konvencije politička volja Vlade da će time osnažiti pravni i institucionalni okvir za sprječavanje nasilja u obitelji.

Plenković demantirao financijsku obvezu od milijardu kuna

Plenković je više puta demantirao tvrdnje da će ratifikacija Konvencije Hrvatskoj donijeti financijsku obvezu od milijardu kuna, piše Hina.

Hrvatska ima svoj nacionalni program za sprečavanje nasilja, koji je usvojen jesenas, i za to je u proračunu za ovu godinu alocirano 70 milijuna kuna, a dio tih sredstava predviđen je i za provedbu Konvencije, naveo je.

Javnosti je poslao umirujuću poruku i glede GREVIO-a, Skupine stručnjaka za borbu protiv nasilja nad ženama. To nije nikakvo neobično kontrolno tijelo jer takva tijela postoje u različitim konvencijama Vijeća Europe, rekao je navodeći GREKO i GRRTA-u, tijela koja se spominju u konvencijama za borbu protiv korupcije i protiv trgovine ljudima.

Uz zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije, Sabor je prihvatio interpretativnu izjavu u kojoj se navodi da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja, da njezine odredbe ne sadrže obvezu uvođenja "rodne ideologije" u hrvatski pravni i obrazovni sustav te da je Konvencija u skladu s odredbama Ustava, posebno onima o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Odbijen amandman SDP-a o brisanju interpretativne izjave

Vlada i Sabor odbili su amandman Kluba SDP-a da se briše članak 4. Zakona o potvrđivanju, u kojem se nalazi interpretativna izjava.

Međunarodno je pravo predvidjelo ulaganje interpretativne izjave, bilo kod potpisivanja ili potvrđivanja nekog međunarodnog ugovora, sadržaj te izjave je nužan, važan i potreban za hrvatsku javnost, za sve dionike društva, rekao je Plenković.

Činjenica da vi obrazlažete amandman govori o ozbiljnosti situacije, odgovorio mu je Arsen Bauk (SDP), tvrdeći da je interpretativna izjava nepotrebno podilaženje onima koji su protiv ratifikacije Konvencije i koje to neće zadovoljiti, javila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close