Organizatori zadovoljni

Hrvatska: Započelo prikupljanje potpisa za referendum o Istanbulskoj

Potrebno je, naime, u iduća dva tjedna skupiti najmanje deset posto od ukupnog broja birača odnosno 374.740 potpisa
Vijesti / Svijet | 13. 05. 2018. u 18:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: tportal / Potpisivanje za referendum o IK

S prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije (IK) u nedjelju je u Hrvatskoj na nešto manje od 1.500 lokacija počela Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj", a koordinatorica inicijative Kristina Pavlović ističe zadovoljstvo odazivom prvi dan te vjeruje da će prikupiti potrebnih 374.740 potpisa. 

Potrebno je, naime, u iduća dva tjedna skupiti najmanje deset posto od ukupnog broja birača odnosno 374.740 potpisa jer je, prema objavi Ministarstva uprave, u registru birača s današnjim danom upisano ukupno 3.747.409 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. 

"Potpisivanje je krenulo odlično, ljudi reagiraju tako da se vidi da znaju o čemu se radi, znaju sve o Istanbulskoj konvenciji”, kazala je Pavlović u izjavi novinarima kod potpisnog mjesta ispred zagrebačke katedrale. "Ako je već prvi dan ovako uspješan mislim da ćemo do kraja odraditi dobar posao'', ocijenila je Pavlović prvi dan prikupljanja potpisa za referendum o otkazivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, prenosi Hina. 

Podsjetila je i da se do 27. svibnja u Hrvatskoj prikupljaju potpisi i za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava. "Treba pojasniti da postoje dvije inicijative, a nama je u interesu da Istanbulska konvencija bude otkazana”, rekla je. 

Nada se da inicijativa neće imati problema glede ustavnosti referendumskog pitanja. "Mi smo se što se tiče ustavnosti pitanja, osigurali koliko je god to bilo moguće. Najbolji ustavnopravni stručnjaci su potvrdili to pitanje, provjerili. Tako da se nadamo da u toj fazi neće biti problema, a prva je faza da prikupimo potpise i to teče izvrsno'', dodala je. 

Kopirati
Drag cursor here to close