Mjere legitimnog cilja

Hrvatska: Ustavni sud odbio tužbe protiv Stožera civilne zaštite

Zaključio je da su odluke Stožera civilne zaštite u skladu s Ustavom
Vijesti / Svijet | 14. 09. 2020. u 15:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Republike Hrvatske većinom glasova zaključio da su odluke Stožera civilne zaštite u skladu s Ustavom te je odbacio gotovo sve tužbe koje se odnose na mjere Hrvatske vlade donesene uslijed epidemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sjednice zatvorene za javnost na kojoj se raspravljalo o više tužbi podnesenih od strane građana i političara u priopćenju za javnost navodi se da je zakonita većina odluka Stožera donesenih zbog epidemije koronavirusa. Većina odluka donesena je s 10 glasova podrške i tri suzdržana glasa ustavnih sudaca.

„Ustavni sud ocijenio je da su navedene mjere Stožera civilne zaštite bile zakonite, imale su legitiman cilj, zaštitu života i zdravlja građana, te su bile nužne za ostvarivanje tog cilja“, navodi se u obrazloženju Ustavnog suda odbačene tužbe za obvezu nošenja zaštitnih maski.

Ustavni sud ovo rješenje donio je s deset glasova za i tri glasa protiv, uz najavu tri izdvojena mišljenja.

Sve pritužbe podnesene Ustavnom sudu odbačene su, osim pritužbe na obustavu rada nedjeljom koja je bila privremena u vrijeme „lockdowna“.

„Ustavni sud utvrdio je da mjera zabrane rada nedjeljom u utvrđenom razdoblju, iako je težila ostvarenju legitimnog cilja zaštite života i zdravlja građana nije ispunjavala zahtjeve razmjernosti. Ustavni sud ovu odluku donio je s deset glasova za i tri glasa protiv, uz najavu tri izdvojena mišljenja te tri podupiruća mišljenja“, navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close