3,8 milijuna birača

Hrvatska treći put bira zastupnike u Europski parlament

U subotu i nedjelju do 19 sati u Hrvatskoj traje izborna šutnja, za čije kršenje zakon propisuje visoke novčane kazne.
Vijesti / Svijet | 25. 05. 2019. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nešto više od 3,8 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu, u nedjelju bira 12 hrvatskih zastupnika koji će ih u idućih pet godina zastupati u Europskom parlamentu.  

Za 12 mjesta u Bruxellesu natječe se 396 kandidata sa 33 liste, od kojih su dvije neovisne, ostale su liste stranaka i koalicija. 

Od 12 izabranih, 11 će zastupnika odmah nakon izbora u Bruxelles, a jedan preostali nakon povlačenja Britanije iz EU-a. 

 Državno izborno povjerenstvo (DIP) poziva birače da iskoriste svoje pravo i izađu na nedjeljne, treće izbore za Europski parlament.  

 "Pozivam birače da izađu na izbore, kandidata je 396, imaju široku lepezu izbora osoba, ako se već nisu odlučili za koju će listu glasovati", poručila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić- Križanić, podsjećajući birače da mogu preferencijski glasovati.   

 Hrvatska, koja uz biračka mjesta u inozemstvu, čini jednu izbornu jedinicu, zastupnike u EP bira proporcionalnim  sustavom uz mogućnost preferencijalnog glasovanja, dakle, birač osim određene liste, može zaokružiti i kandidata s te liste kojemu daju prednost. Preferirani glasovi vrijede samo ako pojedini kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista, izborni je prag pet posto. 

Na trećim izborima za EP, hrvatski birači svojih 12 zastupnika, jednog više nego prije pet godina, mogu birati na više od 6.500 mjesta, u Hrvatskoj ih je redovnih 6. 360, u inozemstvu 119, glasuje se u 46 država, prva se otvaraju biračka mjesta u Australiji, u subotu u 23 sata, po hrvatskom vremenu.  

U Hrvatskoj će birači glasovati od 7 do 19 sati, a koga će vidjeti u Bruxellesu znat će se u nedjelju iza 23 sata, kada će DIP, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji, državi članici EU čiji birači posljednji glasuju, objaviti prve izborne rezultate.  

Iz DIP-a, naglašava, neće biti neformalnih informacija o izbornom ishodu, a od nedjelje u 19 sati, kada završava dvodnevna izborna šutnja, mogu se objavljivati izlazne ankete. 

Glede izlaznosti, koja je na izborima prije pet godina iznosila tek 25 posto, potpredsjednica DIP-a, drži da bi ove nedjelje, ipak, mogla biti nešto veća, te napominje da niska izlaznost nije hrvatska posebnost.  Ni Nizozemska, država koja ima dugu tradiciju članice EU, nema veliku izlaznost na izbore za Europski parlament, izašlo je tek 34 posto birača, napominje Fabijančić-Križanić. 

U subotu i nedjelju do 19 sati u Hrvatskoj traje izborna šutnja, za čije kršenje zakon propisuje visoke novčane kazne.

Kopirati
Drag cursor here to close