38.000 kandidata

Hrvatska: Prvi krug lokalnih izbora za 3,66 milijuna birača

Na lokalnim izborima u nedjelju birači će birati vodstvo za 576 jedinica lokalne samouprave između 38.000 kandidata
Vijesti / Svijet | 15. 05. 2021. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za prvi krug lokalnih izbora u Republici Hrvatskoj koji se održavaju 16. svibnja kandidiralo se više od 38.000 kandidata, a na preko 6.500 izbornih mjesta pravo glasa imat će 3,66 milijuna birača, što je za oko 60.000 birača manje u odnosu na izbore 2017. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Na lokalnim izborima bira se vodstvo za 576 jedinica lokalne samouprave koje imaju svoja općinska vijeća, načelnike, gradonačelnike, župana i županijske skupštine.

Za predstojeće lokalne izbore tiskano je oko 13,7 milijuna listića.

Čelnici lokalne izvršne vlasti biraju se većinom glasova, a žele li biti izabrani u prvom krugu, moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ne uspije li to niti jednom od kandidata, za dva tjedna, 30. svibnja/maja, održat će se drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova, s tim da će u drugom krugu izabran biti kandidat s većim brojem glasova.

Pravo biranja na lokalnim izborima imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici lokalne samouprave za čija se tijela izbori provode.

Za razliku od predsjedničkih i izbora za Hrvatski sabor, birači mogu glasati samo u mjestu svog prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, niti u Hrvatskoj niti u inozemstvu.

Pravo na ulazak u Hrvatsku 

S obzirom na aktualne epidemiološke mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa, na dan lokalnih izbora hrvatski državljani s pravom glasa moći će ući u Hrvatsku bez obzira iz koje države dolaze.

Pravo na dolazak zbog glasanja u Hrvatsku iz trećih država, iz BiH, Srbije i svih ostalih država koje nisu članice Europske unije, imaju sve osobe koje imaju pravo glasanja na lokalnim izborima u Republici Hrvatskoj, odnosno oni koji imaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj.

Za dolazak u nedjelju na lokalne izbore hrvatski građani koji se nalaze u inozemstvu ne trebaju predočiti BAT ili PCR test, potvrde o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19.

Split i Rijeka po 11, Zagreb deset kandidata 

Na listama za županijske skupštine, uključujući i Grad Zagreb, koji ima status županije, prijavljena su 7.104 kandidata, a na listama za gradska i općinska vijeća 28.86. Kandidata za župane i njihove zamjenike je 225, a u taj su broj uključeni i kandidati za zagrebačkog gradonačelnika i njegove zamjenike. Za općinske načelnike i gradonačelnike kandidirala se 1.901 osoba, uključujući i zamjenike.

U gradovima Split i Rijeka za gradonačelnika se natječe po 11 kandidata, u Osijeku je sedam, a u Zagrebu deset kandidata.

Izborna šutnja počela je u petak u ponoć, a završava u nedjelju u 19 sati, zatvaranjem biračkih mjesta.

Za kršenje izborne šutnje propisane su novčane kazne koje se kreću od 3.000 kuna (400 eura) za fizičku osobu do 500.000 kuna (66.666 eura) za pravnu osobu. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni od 10.000 do 30.000 kuna (od 1.330 do 4.000 eura). Isto će pravilo vrijediti i u drugom izbornom krugu.

U Hrvatskoj će biti otvoreno 6.572 izbornih mjesta, a članova biračkih odbora u svakom je po deset.

Posebni uvjeti zbog epidemije i potresa

Posebni uvjeti vrijedit će za izbore u Sisačko-moslavačkoj županiji koja je pogođena potresom, tako da će izbori na nekim mjestima, umjesto u zgradama, biti organizirani u ukupno 25 šatora koji će biti postavljeni dan uoči izbora, a glasanje će biti provedeno u skladu sa svim epidemiološkim mjerama.

Osobe u samoizolaciji ili zaraženi koronavirusom glasovat će po istom principu kao i lani u srpnju/julu, na izborima za Sabor.

Osobe koje su samoizolaciji posjećivat će u kućama članovi biračkih odbora, a oni koji imaju COVID-19 moći će glasati uz pomoć druge osobe, kako bi se izbjegao kontakt članova izbornih odbora sa zaraženima.

Rezultate će Državno izbprno povjerenstvo (DIP) na izborni dan puštati od 21 sat, stanje će se osvježavati svakih 15 minuta. Podaci o izlaznosti bit će objavljeni u 12 i 17 sati.

Svi podaci o financiranju kampanja javno su objavljeni na službenim stranicama DIP-a.

Manje upisanih nego 2017.

Rješenjem Ministra pravosuđa i uprave Hrvatske zaključen je popis birača za predstojeće lokalne izbore u koji je upisano 3.660.165 birača, što je za oko 60 tisuća birača manje u odnosu na izbore 2017. godine.

U popisu birača za izbore članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave na dan 7. svibnja/maja upisano je 3.660.165 birača, dok je za izbore općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenike u popis birača upisano 3.660.054 birača, izvijestilo je u petak ministarstvo.

U popis birača koji će birati članove predstavničkih tijela uključeno je i 111 birača državljana drugih država članica Europske unije koji imaju prebivalište ili boravište u Hrvatskoj.

Na lokalnim izborima 2017. godine u popis birača za izbore za članove predstavničkih tijela bilo je upisano 3.719.182 birača, od čega 25 birača državljana drugih država članica EU-a, dok ih je za izbore za općinske načelnike, gradonačelnike i župane i zamjenike bilo upisano 3.719.157.

Ministarstvo pravosuđa i uprave zaključilo je popis birača iz reda pripadnika nacionalnih manjina u koji je po općinama i gradovima za izbore za zamjenike župana upisano 123.967 birača, dok je za izbore za zamjenike općinskih načelnika i gradonačelnika upisano 59.857 birača "iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda".

 

Kopirati
Drag cursor here to close