Sve po zakonu

Hrvatska odbacila navode HRW-a o uporabi sredstava prisile nad migrantima

Hrvatska policija prilikom postupanja prema migrantima poštuje njihova temeljna prava i dostojanstvo te im omogućuje pristup sustavu međunarodne zaštite ukoliko im je takva zaštita potrebna
Vijesti / Svijet | 11. 12. 2018. u 18:44 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reagirajući na prozivke nevladine organizacije Human Rights Watch (HRW) da hrvatska policija nasilno postupa s migrantima koje vraća u Bosnu i Hercegovinu, MUP Republike Hrvatske izvijestilo je u utorak da ima nultu stopu tolerancije na nezakonitu uporabu sredstava prisile naspram bilo koje populacije, ali i da su se sve prijave o navodnom nasilju pokazale nedovoljnima za kriminalističko istraživanje.

MUP je naveo da je još krajem studenog primljeno pismo u kojem su predstavnici HRW-a iznijeli navode o nezakonitom i neprofesionalnom postupanju hrvatske policije prema migrantima i tražiteljima međunarodne zaštite na državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u odgovoru ih je upoznao sa stanjem u vezi s migracijskim pritiscima kojima je izložena Hrvatska te načinom postupanja hrvatske policije prema osobama koje nezakonito pokušavaju prijeći državnu granicu ili su zatečene na njenom teritoriju, prenosi Hina navode iz hrvatskog MUP-a.

U odgovoru je navedeno da je za poslove zaštite državne granice primarno nadležna granična policija koja je sastavni dio ukupnih policijskih snaga, a ona svoj posao nadzora obavlja "sukladno dobroj Schengenskoj praksi, Zakoniku o schengenskim granicama, te pozitivnim propisima nacionalnog zakonodavstva".

Ministar Božinović izvijestio je HRW da je u prvih deset mjeseci ove godine hrvatska policija registrirala 6415 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice i ulazaka u Republiku Hrvatsku, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje od 56,8 posto.

Kad je riječ o počinitelja kaznenih djela i kaznenih djela povezanih s krijumčarenjem ljudi, hrvatska policija zabilježila je porast od 80 posto u broju kaznenih djela i počinitelja.

Prema svim migrantima koji nezakonito prijeđu državnu granicu provodi se upravni postupak sukladno Zakonu o strancima radi donošenja rješenja o povratku temeljem kojeg su obvezni napustiti Hrvatsku i Europski gospodarski prostor, a ako osoba izrazi namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnu zaštitu primjenjuju se odredbe Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te se zaprima izjava o izraženoj namjeri i osobu se smješta u prihvatilište za tražitelje azila, naveo je Božinović u svom odgovoru.

Vraćanja u treće zemlje provode se temeljem Zakona o strancima i temeljem bilateralnih readmisijskih sporazuma između Hrvatske i trećih zemlja.

U prvih deset mjeseci 2018. godine u treće zemlje je vraćeno 1106 osoba, od čega u BiH 488.

MUP navodi da ima nultu stopu tolerancije na nezakonitu uporabu sredstava prisile od strane hrvatske policije naspram bilo koje populacije, kao i nultu stopu tolerancije nad neprocesuiranjem bilo kojeg kaznenog djela ili prekršaja počinjenog od policijskih službenika, te da sve dostupne informacije o mogućim navedenim optužbama o primjeni sile nad migrantima ili činjenju kaznenih djela na štetu migranata provjerava u svakom pojedinačnom slučaju.

MUP, također, navodi kako su sve prijave nevladinih udruga i drugih organizacija o navodnoj uporabi sredstava prisile prema migrantima, provjerene, te dodaje kako su te prijave manjkave i nisu sadržavale dovoljno podataka potrebnih za kriminalističko istraživanje.

U svim zaprimljenim pritužbama bilo od strane državnih institucija ili organizacija civilnog društva provedene su terenske provjere u policijskim upravama. Pritom dosad ni u jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima uporabili sredstva prisile, tvrdi hrvatski MUP.

Također, niti u jednom slučaju nisu potvrđeni navodi da su policijski službenici na štetu državljana trećih zemalja počinili kaznena djela krađe.

Hrvatska policija prilikom postupanja prema migrantima poštuje njihova temeljna prava i dostojanstvo te im omogućuje pristup sustavu međunarodne zaštite ukoliko im je takva zaštita potrebna, sukladno općim dokumentima o ljudskim pravima, regulativi Europske unije te nacionalnom zakonodavstvu, zaključio je ministar Božinović u odgovoru HRW-u.

HRW je u utorak objavio da hrvatska policija u nekim slučajevima nasilno vraća migrante u BiH ne dajući im priliku zatražiti azil.

Ta organizacija sa sjedištem u New Yorku razgovarala je s 20 ljudi, uključujući 11 glava obitelji i jednim dječakom bez pratnje, a oni su otkrili da ih je hrvatska policija deportirala u BiH bez procesuiranja njihovih slučajeva, nakon što ih je uhitila duboko u hrvatskom teritoriju, navodi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close