Sljedećih šest mjeseci

Hrvatska preuzela predsjednje EU: Prioritet Europa koja raste i povezuje

Međunarodno otvaranje hrvatskog predsjedanja bit će 15. siječnja koncertom u Bruxellesu, na dan međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja.
Vijesti / Svijet | 01. 01. 2020. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska je s prvim danom nove, 2020. godine, preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Vijećem Europske unije (EU), javlja Anadolija.

Početak predsjedanja bit će službeno obilježen 9. siječnja 2020. dolaskom članova Europske komisije u Zagreb i koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Međunarodno otvaranje hrvatskog predsjedanja bit će 15. siječnja koncertom u Bruxellesu, na dan međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović ranije je najavila kako će njena zemlja tijekom šest mjeseci predsjedanja nastojati pridonijeti izgradnji bolje i kompaktnije Europe te kako očekuje da će tijekom tog razdoblja Hrvatska dobiti novu dimenziju svog međunarodnog položaja.

Kao važne odluke koje će se donijeti navela je izglasavanje europskog proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. te kvalitetno i pošteno rješenje odnosa EU i Ujedinjenog Kraljevstva za obje strane.

Prvi prioritet je "Europa koja raste" koji ponajprije uključuje pitanje demografskog rasta, a posebna pozornost bit će posvećena mladim ljudima u ruralnim područjima.

Slijedi prioritet naziva "Europa koja povezuje" koji će promicati inicijative koje pogoduju transportu, energetici, digitalnoj povezanosti i novim tehnologijama, ali i sportu, kulturi i obrazovanju.

Treći prioritet kojeg je navela predsjednica Hrvatske je "Europa koja štiti svoje građane" koji podrazumijeva unutarnju i vanjsku sigurnost i zaštitu europskih građana te rad na zaštiti od ilegalnih migracija, ali i na kibernetičkoj sigurnosti, zaštiti privatnosti, suzbijanju organiziranog kriminala.

"Europa koja je otvorena i asertivna u svom neposrednom susjedstvu i globalno", četvrti je hrvatski prioritet, navela je.

Prioritete predsjedanja Vijećem EU-a ranije je iznio hrvatski premijer Andrej Plenković u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižice (NSK), gdje će se održavati najveći dio događanja vezan uz predsjedanje u prvoj polovici 2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close