COVID-19

Hrvatska: Od koronavirusa oboljelo 11 osoba, njih 3.821 pod nadzorom

U Republici Hrvatskoj potvrđeno je 11 oboljelih osoba od COVID-19, od kojih su 3 u Zagrebu, 5 u Rijeci i 3 u Varaždinu.
Vijesti / Svijet | 06. 03. 2020. u 17:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno 11 oboljelih osoba. Radi se o bliskom obiteljskom kontaktu drugog bolesnika s koronavirusom u Varaždinu, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite MUP-a RH.

U Bruxellesu je zbog širenja epidemija koronavirusa održan izvanredni sastanak ministara zdravstva članica EU koji je sazvala Hrvatska kao predsjedavajuća zemlja Vijećem EU-a. Na sastanku je istaknuta važnost međusobne suradnje i komunikacije koja mora biti promptna i istinita između zemalja članica EU uz upotrebu svih dostupnih mehanizama kako bi se osigurala optimalna zdravstvena zaštita građana što pomaže u suzbijanju ugroze koronavirusom.

U Republici Hrvatskoj potvrđeno je 11 oboljelih osoba od COVID-19, od kojih su 3 u Zagrebu, 5 u Rijeci i 3 u Varaždinu.

Ukupno je 302 testirana uzoraka i u ovom trenutku ima još 9 uzoraka na testiranju.

Pod zdravstveni nadzor do današnjeg dana stavljena je 3.821 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

Uz rješenje sanitarne inspekcije o naloženim mjerama bit će priložene i navedene upute o istima na engleskom i talijanskom jeziku.

Danas je održana videokonferencija Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske s načelnicima županijskih stožera civilne zaštite i pročelnicima područnih ureda civilne zaštite MUP-a RH na kojoj je sudjelovao ministar turizma Gari Cappelli.

Na sastanku je utvrđeno kako županijski stožeri civilne zaštite i dalje kontinuirano provode sve naložene i preporučene mjere od Stožera civilne zaštite RH te je međusobna razmjena podataka točna, brza i funkcionalna.

 

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske još jednom je naglasio važnost informiranja javnosti kako bismo stvorili ispravnu percepciju prema oboljelim kao i osoba koje se nalaze u izolaciji ili samoizolaciji sa svrhom destigmatizacije.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je kroz sustav socijalne skrbi u suradnji sa Centrom za krizna stanja KBC Zagreb osigurao psihosocijalnu podršku osobama koje se nalaze u samoizolaciji/izolaciji.

Ministar turizma istaknuo je da se na dnevnoj razini prati kretanje u turističkom sektoru. Svim korisnicima turističkog sektora i korisnicima hotela proslijeđene su sve potrebne obavijesti o ponašanju tijekom boravka turista u Republici Hrvatskoj. S obzirom na trenutnu situaciju, hrvatskim građanima se snažno promoviraju domaće turističke destinacije i turističke ugostiteljske usluge. Ministarstvo turizma  vrlo intenzivno i kvalitetno prati trenutnu situaciju. Na dnevnoj razini dobivaju se i prate izvješća od 17 predstavništava Hrvatske turističke zajednice u Europi i svijetu. Situacija na tim tržištima se intenzivno prati i temeljem toga pripremaju se promotivne akcije za promicanje hrvatskih turističkih destinacija i usluga na stranim tržištima.

Zbog trenutne epidemiološke situacije u Talijanskoj Republici, gdje je u odnosu na jučer novi 41 smrtni slučaj te 769 novooboljelih, ponovno apeliramo na sve naše građane da odgode putovanja u zahvaćena područja.

''Posebno naglašavamo da su poslodavci dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost osobne zaštitne opreme, dezinfekcijskih sredstava za održavanje higijene ruku i vozila'', navode.

Preporuča se prijevoznicima da prilikom prelaska granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze sanitarni inspektori kao što su granični prijelazi Bregana, Plovanija, Kaštel, Pasjak i Rupa. 

I dalje je na snazi stroga preporuka koju je uputio Stožer civilne zaštite RH zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim djelatnicima da u idućih mjesec dana odgode pružanje usluga zdravstvenog turizma osobama koje dolaze iz područja zahvaćenih koronavirusom kako bi se potencijalno širenje koronavirusa u RH svelo na minimum.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj generalnih zabrana javnih okupljanja i dalje nema. No, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske apelira na sve osobe koje su boravile na područjima zahvaćenim novim koronavirusom da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na ta javna okupljanja, priopćeno je iz Civilne zaštite RH.

Kopirati
Drag cursor here to close