Izbori u Hrvatskoj

Hrvatska: HDZ pobjednik, poraz SDP-a

Prema anketi objavljenoj u 19.55 sati koju je agencija Ipsos objavila za sve domaće televizije, HDZ ima jedan mandat više
Vijesti / Svijet | 05. 07. 2020. u 20:46 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema anketi objavljenoj u 19.55 sati koju je agencija Ipsos objavila za sve domaće televizije, HDZ ima jedan mandat više, a Restart koalicija jedan mandate manje u odnosu na prve izlazne ankete objavljene u 19 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Anketa Ipsos agencije koja je provedena na preko 21.500 građana pokazuje da HDZ osvaja čak 62 mandata, a Restart koalicija u kojoj je vodeća stranka SDP, 43 mandata.

Domovinski pokret Miroslava Škore dobiva 14 saborskih mandata, iako su prve ankete pokazivale 16, dok Most nezavisnih lista osvaja 9 umjesto prvotno procijenjenih 8 mjesta.

Koalicija Možemo! koja okuplja stranke lijeve političke orijentacije je iznenađenje izbora s 8 osvojenih mandata, Pametno i Fokus osvajaju 3, a HNS, HDZ-ov koalicijski partner u prethodnoj Vladi, 1 mandat.

Ostala mjesta za 10. saziv Hrvatskog sabora u kojem će sjediti 151 zastupnik popunjavaju manjinske i liste dijaspore koje imaju unaprijed određen broj mandata.

Za osvajanje većine, budućem mandataru i sastavljaču nove Vlade, a očekuje se kako će to biti HDZ, trebat će najmanje 76 zastupnika kako bi im predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dao povjerenje.

Prvi nepotpuni rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP) očekuju se u 21 sat.

Bernardić razmišlja o ostavci

''Ovo se nikada nije dogodilo, ovakva suprotnost anketa i izlaznih anketa, ovo je veliko iznenađenje za sve nas. Naši birači su u velikoj mjeri ostali doma i omogućili da Hrvatska skrene desno", rekao je Zlatko Komadina nakon razgovora s Bernardićem, pa dodao: "Razmišlja o ostavci. Rekao sam mu da razmisli do sutra, da sve raspravimo na sjednici predsjedništva. Ja ne bih zazivao ostavku kao neke kolege, bolje da su pomogli u kampanji".

U stožeru Restart koalicije vlada komorna atmosfera, malo tko je raspoložen za komentiranje sve izglednijeg izbornog potopa SDP-a, prenosi Index.hr.

"Ako ovako ostane, postoji mogućnost da HDZ sastavi vlast bez Škore. Ako je građanima dobro s ovakvim HDZ-om, onda dobro. Očekivali smo bolji rezultat. Koja god vlada preuzme odgovornost za državu, neće joj biti lako", rekao je Nikša Vukas, drugi čovjek SDP-a.

U HDZ-u veselo

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković oko 20,30 sati u nedjelju došao je među članove i simpatizere stranke koji su ga dočekali burnim pljeskom u Arheološkom muzeju, gdje čekaju rezultate parlamentarnih izbora za 10. saziv Hrvatskoga sabora.

Od objave prvih rezultata izlaznih anketa atmosfera je u stožeru HDZ-a vesela, a s razglasa se pušta glazba Prljavog kazališta, Filma i drugih. 

Izlazne ankete pokazuju da HDZ osvaja 62 mandata, u što nisu uračunati mandati dijaspore, piše Jutarnji list..

Čović čestitao Plenkoviću

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović uputio je čestitku Andreju Plenkoviću povodom uspjeha kojega je Hrvatska demokratska zajednica, ostvarila na parlamentarnim izborima

Poštovani gospodine Plenković, dragi Andrej,

U ime sestrinske Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine te u ime Hrvatskog narodnog sabora BiH i svoje osobno ime želim Vam uputiti najiskrenije čestitke povodom uspjeha kojega je Hrvatska demokratska zajednica, s Vama na čelu, ostvarila na parlamentarnim izborima.

Iznova potvrđujući neospornu snagu stožerne stranke hrvatskoga naroda, uvjeren sam kako ćete u potpunosti opravdati zadobiveno povjerenje, i dalje snažno predvodeći sigurnu i prosperitetnu europsku Republiku Hrvatsku na njezinom putu istaknutoga razvoja.

Temeljem dosadašnje uspješne suradnje, uvjeren sam u naš zajednički rad na budućnosti europskih vrijednosti Bosne i Hercegovine i hrvatskoga naroda kao jednakopravnog konstitutivnog naroda, istodobno jačajući prijateljske odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te radeći na unaprjeđenju razvoja regije Zapadnog Balkana.

U predstojećem radu Vam želim mnogo uspjeha.

S izrazima osobitog poštovanja,

Dr. Dragan Čović

Kopirati
Drag cursor here to close