Domovinski rat

Hrvatska: 23. obljetnica Vojno-redarstvene akcije ''Bljesak''

U manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7.200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija u akciji ''Bljesak''.
Vijesti / Svijet | 01. 05. 2018. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska obilježava 23. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) ''Bljesak'', a na središnjoj svečanosti u Okučanima državni vrh nazočit će otkrivanju spomen-obilježja ''Kristalne kocke vedrine'' u spomen hrvatskim braniteljima poginulima u akciji u kojoj je oslobođena zapadna Slavonija.

Operacija ''Bljesak'' započela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7.200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području, piše Hina.

U operaciji su sudjelovale 32 postrojbe oružanih snaga i policije s oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca. U oslobađanju zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

U njoj su po prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

''Bljesak'' je prethodio operaciji ''Oluja'', koja je uslijedila nakon tri mjeseca, a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području države.

Kopirati
Drag cursor here to close