Pompeo

Hrvati uskoro u SAD bez viza

Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja. Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduvjete, a zadnji koji je Hrvatska trebala ispuniti je manje od tri posto odbijenih zahtjeva.
Vijesti / Svijet | 02. 10. 2020. u 15:04 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski građani moći će uskoro putovati u SAD bez viza, rekao je u petak američki državni tajnik Mike Pompeo u intervjuu za Hinu u Dubrovniku, dodajući da će se to dogoditi "sljedećih mjeseci".

Na pitanje kada će biti potpisan ugovor o bezviznom režimu za hrvatske građane, tzv. "visa-waiver" programu, Pompeo je rekao kako se nada da će se to dogoditi "vrlo brzo", odnosno "u sljedećim mjesecima". Specifičniji od toga nije želio biti.

"Još ima posla, mora se riješiti papirologija, administrativne stvari, neke trebamo učiniti mi, neke su na hrvatskom vodstvu, ali o tome smo razgovarali s ministrom vanjskih poslova (Gordanom Grlićem Radmanom), i siguran sam da ćemo o tome razgovarati i s premijerom (Andrejom Plenkovićem)", rekao je Pompeo uoči razgovora s hrvatskim šefom vlade.

"To je nešto na čemu se već dugo radi i sigurno će biti sjajno za hrvatske građane, ali i za odnose dviju zemlja također", istaknuo je, dodajući kako smatra da su "sve prepreke riješene".

Prvi čovjek State Departmenta boravi u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj kao najviši dužnosnik američke administracije otkad je Donald Trump predsjednik SAD-a, i osam godina nakon što je zadnji puta neki šef - odnosno šefica - američke diplomacije bio u posjetu RH - Hillary Clinton 2012.

Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja. Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduvjete, a zadnji koji je Hrvatska trebala ispuniti je manje od tri posto odbijenih zahtjeva.

Je li se to dogodilo, Pompeo nije potvrdio.

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD dosad još nije ukinuo vize. Europska komisija od SAD-a je još 2014. tražila da ukine vize za Hrvatsku, i ostale zemlje EU-a čiji su građani tada još morali imati taj dokument za ulazak u SAD. Čak je zaprijetila i recipročnim mjerama, ali to se nije dogodilo.

Poljska je tek krajem prošle godine isključena iz tog režima, nakon što je provela kampanju kojom je poticala gospodarstvenike i dužnosnike za koje je bilo gotovo sigurno da će dobiti vizu da predaju zahtjev.

Sličnu je kampanju ove godine provela i Hrvatska, koja je već 30. rujna prošle godine, kada završava fiskalna godina u Americi, spustila broj odbijenih zahtjeva na četiri posto i više nije bila daleko od ostvarenja cilja. S prekjučerašnjim danom završila je još jedna fiskalna godina i za pretpostaviti je da američka je strana blizu rješavanja te matematičke računice.

Sudjelovanje u 'visa-waiver' programu znači da hrvatski građani mogu bez vize otputovati u SAD na razdoblje od najviše 90 dana, iz turističkih ili poslovnih razloga. Amerikanci za EU ne trebaju vizu.

Kopirati
Drag cursor here to close