Za sud, spremni!

Hrvati u Austriji optuženi zbog veličanja ustaštva

''Optužnica je podignuta protiv 14 muškaraca starosne dobi između 22 i 37 godina zbog veličanja fašističke diktature ustaša''.
Vijesti / Svijet | 12. 04. 2018. u 17:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info  / Ilustracija

Državno odvjetništvo u Salzburgu dostavilo je Pokrajinskom sudu optužnicu protiv 14 pripadnika Dinamove navijačke skupine ''Bad Blue Boys'' iz Austrije, Švicarske i Njemačke zbog kršenja zakona o isticanju nacističkih simbola, prenose u četvrtak austrijski mediji.

''Optužnica je podignuta protiv 14 muškaraca starosne dobi između 22 i 37 godina zbog veličanja fašističke diktature ustaša'', kaže državni odvjetnik u Salzburgu Marcus Neher, a prenosi dnevnik Salburger Nachrichten.

Optuženima, koji žive u Salzburgu, Beču, Njemačkoj i Švicarskoj i smatraju se pripadnicima navijačke skupine ''Exil Boys'', predbacuje se da su u domu oca jednog od optuženih, u Halleinu pored Salzburga, 2015. ''veličali ustašku diktaturu'' što je popraćeno i pozdravom ''sličnom Hitlerovom pozdravu'' tj. uzdizanjem desne ruke. Isto su ponovili i na ulicama Halleina. Ovi događaji su dokumentirani i nalaze se i na video snimkama.

Prilikom kasnijih pretresa domova optuženih, od kojih desetorica posjeduju i hrvatsko državljanstvo, u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj je, osim materijala koji veliča ustašku diktaturu, pronađen i zabranjen materijal povezan s nacional-socijalističkim režimom, javlja Hina.

Optužnica koja obuhvaća 26 stranica još nije pravomoćna.

Kopirati
Drag cursor here to close