Naredba s vrha

Hrvati će primiti 20 'izabranih' Afganistanaca

"Oni su bili potpora našim snagama i naša dužnost i obveza je zaštititi ih", rekao je hrvatski ministar.
Vijesti / Svijet | 18. 08. 2021. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman najavio je kako će Hrvatska primiti 20 Afganistanaca koji su radili u delegaciji Europske unije u Afganistanu.

Europska služba za vanjsko djelovanje pozvala je članice Unije da prihvate osoblje EU-a iz Afganistana, odnosno oko 500 domaćih ljudi, rekao je Grlić Radman. Riječ je o prevoditeljima, logističarima i njihovim obiteljima.

Hrvatska će prihvatiti 20 osoba. "Oni su bili potpora našim snagama i naša dužnost i obveza je zaštititi ih", rekao je hrvatski ministar.

Izabranih 20

"Prošli su sve potrebne sigurnosne provjere i natječaje za rad u institucijama, visoko su obrazovani, to nisu neregistrirane osobe bez dokumenata već poznate osobe u sustavima naših institucija", istaknuo je.

Brzina kojom su talibani osvojili Afganistan, nakon povlačenja većine snaga NATO-a, iznenadila je zapad, a mnoge zemlje sada nastoje izvući svoje diplomate i Afganistance koji su im pomagali.

Hrvatska je do utorka uspjela evakuirati svih 26 hrvatskih državljana iz Afganistana, a ministar je još jednom zahvalio na pomoći američkim, britanskim, njemačkim i ukrajinskim vlastima.

Hrvatski ministar sudjelovao je u utorak na neformalnoj virtualnoj konferenciji ministara vanjskih poslova EU-a.

"Osobno sam naglasio važnost zaštite ljudskih prava, prioritetno žena i djevojčica kao i sigurnost svih državljana EU-a i lokalnog osoblja koje je bilo zaposleno u EU delegaciji na različitim poslovima kako bi ne bi bile metom odmazde talibana", rekao je Grlić Radman.

Neuspjeh u Afganistanu

"Nakon gotovo 20 godina nije se uspjelo transformirati afganistansko društvo", rekao je ministar.

Istaknuo da je Hrvatska sudjelovala u tome u 70 bilateralnih projekata te osnovala jednu školu za primalje, a ministar smatra da je to "doprinos koji ne bi trebao ostati nevidljivim".

Na upit koji je stav Hrvatske o međunarodnom priznanju novog režima u Afganistanu, Grlić Radman je rekao da će se "u tom pogledu slijediti dogovore zemalja članica EU-a".

Ministri su na neformalnom susretu razgovarali o potencijalnom migrantskom valu.

Kako bi se spriječio taj ishod, ministar kaže da je "važno imati komunikaciju s talibanima, komunikaciju s trećim zemljama, susjednim zemljama, koje bi također trebale podnijeti teret odgovornosti eventualnog migrantskog vala".

Prilika za suradnju?

"Ako talibani pokažu i dokažu da su spremni poštovati vladavinu prava, ljudska prava, sigurno je da će to biti šansa za uspostavu suradnje", rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je da ni Hrvatskoj nije u interesu da postane migrantsko žarište.

"Naravno da Hrvatska isto ne želi biti 'hot spot'. Mi smo isto imali i imamo još uvijek tzv. balkansku rutu (...) Vi znate koliko je to iznimno zahtjevan i izazovan posao, gdje 6500 hrvatskih policajaca čuva najdužu granicu EU-a", rekao je Grlić Radman.

"Jednako smo zabrinuti kao i Grčka jer ne bismo htjeli doživjeti situaciju koja se dogodila 2015./2016.", rekao je ministar.

Kopirati
Drag cursor here to close