Traže demokraciju

Hong Kong: Tisuće demonstranata upalo u zgradu Parlamenta

Sudionici prosvjeda su se penjali po stolovima zastupnika u glavnoj parlamentarnoj dvorani, pisali slogane koji pozivaju na demokratski izbor premijera.
Vijesti / Svijet | 01. 07. 2019. u 20:51 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Twitter / Prosvjednici u parlamentu

Tisuće prosvjednika upalo je u zgradu Parlamenta Hong Konga, sprejevima ispisivalo grafite i cijepalo portrete dužnosnika, u današnjoj eskalaciji akcije protiv vlade. 

Demonstranti su metalnim kolicima razbili staklo i ušli u zgradu, i to na godišnjicu povratka Hong Konga pod kinesku upravu, dok se policija povukla, javlja Al Jazeera Balkans. 

Sudionici prosvjeda su se penjali po stolovima zastupnika u glavnoj parlamentarnoj dvorani, pisali slogane koji pozivaju na demokratski izbor premijera.  


Mnogi od njih su nosili žute i bijele kacige, maske za lice i crne majice koje su postale njihova uniforma na demonstracijama. 

Prije toga, okupljena masa je spriječila državne dužnosnike da unutar zgrade održe ceremoniju. 

Protesti su uslijedili nakon višetjednih demonstracija oko kontroverznog zakona o izručenju kojim bi se osumnjičenici mogli početi slati u Kinu na suđenja, na dan kojeg je 1997. godine ova bivša britanska kolonija predana na upravu Kini. 

Nešto kasnije, policija je upozorila demonstrante da je njihov upad u Parlament "nezakonit", te ih pozvala da odmah napuste objekt, uz napomenu da će, ukoliko to ne učine, poslati "adekvatne snage". 

U odgovoru, demonstranti su oko zgrade postavili barikade, ali još je nejasno hoće li oni koji su unutra napustiti ili braniti zgradu. 

Zatražili su i da se uhićeni demonstranti puste na slobodu. 


Nedugo potom, stotine policajaca sa opremom za suzbijanje nereda opkolile su zgradu i počele ispaljivati suzavac, nakon čega su ušle u zgradu, nešto malo poslije ponoći po lokalnom vremenu.   

Jedan do demonstranata, koji je u ranim 20-tim godinama, rekao je Al Jazeeri da mnogi namjeravaju ostati u zgradi tijekom noći, te da je zauzimanje zgrade bilo "neminovno" jer su vlasti ignorirale mirne proteste. 

Sudionici prosvjeda su se od jutra okupljali u kompleksu vladinih zgrada, te su blokirali ulice koje vode do njega. 

Samo kilometar od središta prosvjeda, lokalna vlada pripremala se za ceremoniju kojom će biti obilježena predaja Hong Konga Kini. 

Na ulicama Hong Konga u protekle tri tjedna povremeno se znalo naći i više od milijun ljudi, prenosi Hina. 


Ondje su prosvjedovali protiv čelnice Hong Konga Carrie Lam, koju podržava Peking, a koja je ipak prije dva tjedna na neodređeno vrijeme odgodila sporni nacrt zakona o izručenju. 

Prosvjedi su uslijedili nakon višetjednih demonstracija oko kontroverznog zakona o izručenju Kini. 

Demonstranti traže potpuno povlačenje zakona, a mnogi među njima žele i da Lam podnese ostavku u slučaju da ne kani povući zakon. 

Po kritičarima najavljenog zakona, on bi stanovništvo Hong Konga, bivše britanske kolonije, ostavio na milost i nemilost pravosudnome sustavu Kine, vrlo netransparentnom i pod utjecajem Komunističke partije. 


Mnogi u nekadašnjoj britanskoj koloniji brinu da će zakon dodatno narušiti pravnu zaštitu i slobode koje je Peking obećao kada je preuzeo kontrolu nad Hong Kongom 1997. godine. 

Hong Kong je posebna administrativna regija Narodne Republike Kine, koja funkcionira kao samostalna država.

Kopirati
Drag cursor here to close